اهلبیت، صحابه…دوستی یا دشمنی ؟! – ١
جريانهاى مختلف فكرى، عقيدتى و مذهبى در درازاى تاريخ امت اسلامى در قالب نحلهها و گونههاى متنوع وجود داشتهاند و اكنون نيز در آسمان اين امت، چشمنوازى مىكنند.



نویسنده: سعدالدین صدیقی
جريانهاى مختلف فكرى، عقيدتى و مذهبى در درازاى تاريخ امت اسلامى در قالب نحلهها و گونههاى متنوع وجود داشتهاند و اكنون نيز در آسمان اين امت، چشمنوازى مىكنند.
بايد اين تنوع را مصداق (كثرت در عين وحدت) ديد و آن را در ضمن امت واحده تفسير و جستجو كرد.
«إِنَّ هَٰذِهِ أُمَّتُكُمْ أُمَّةً وَاحِدَةً وَأَنَا رَبُّكُمْ فَاعْبُدُونِ» (انبياء/ ٩٢)
(این طریقهی شما آیین یگانه (و پاک اسلام) است و من یکتا پروردگار و آفرینندهی شما هستم، پس تنها مرا پرستش کنید.)
كاتب اين سطور به حكم انتساب به مدرسهی فكرى اعتدال و ميانهروى، از آن رويكرد دعوى استقبال مىكند كه بر همبستگى امت اسلامى تاكيد دارد و از غالبنمودن نگاههاى هويتى مخصوصا با پشتوانهی جهل، زور و تعصب بهشدت بيزار است.
متاسفانه گزارشهاى غيرمنقّحِ تاريخى، فرصت را براى دوستانِ غافل و دشمنان مغرض فراهم مىآورد تا بىتوجه به مطالعات علمى با گذشتهكاوى و بدون التفات به مقتضيات زمانه، بر تار احساسات مذهبى نواخته، فاصلهها را در ميان امت اسلامى بيشتر كنند.
اين در حالى است كه قرآن در ارتباط با تاريخ بر دو اصل حقيقتمحورى و عبرتاندوزى تاكيد مىكند.
«تِلْكَ أُمَّةٌ قَدْ خَلَتْ ۖ لَهَا مَا كَسَبَتْ وَلَكُم مَّا كَسَبْتُمْ ۖ وَلَا تُسْأَلُونَ عَمَّا كَانُوا يَعْمَلُونَ» (بقره/ ١٤١)
(آن گروه پیشین همه درگذشتند، هر چه کردند برای خود کردند و شما نیز هر چه کنید به سود خویش کنید و شما مسئول کار آنان نخواهید بود.)
«لَقَدْ كَانَ فِي قَصَصِهِمْ عِبْرَةٌ لِّأُولِي الْأَلْبَابِ ۗ » (يوسف/١١١)
(همانا در حکایت آنان برای صاحبان عقل عبرت کامل خواهد بود.)
در اين ميان مؤسسهی (مبرّة الآل والأصحاب) با تلاشى متفاوت و آموزنده، توجه نگارنده را از چند سال گذشته به خود جلب نموده است.
اين موسسه كه در كشور كويت فعاليت مىكند، از كارنامهاى موفق و در خور تقدير برخوردار است.
لازم به ذكر است كه در كشور كويت شيعه و سنى در كنار هم زندگى مىكنند. بهمنظور آشنايى بيشتر، توجه خوانندگان را به بخشى از اساسنامهی اين موسسه جلب مىكنم.
در اساسنامه آمده است:
مقدمه:
این موسسه بر مبنای قوانین سازمانها و نهادهای عامالمنفعهی دولت کویت و با مصوبهی شمارهی ۸۲ / ۵۰۰۲ م، وزیر کار و امور اجتماعی تأسیس شده است و مقر آن در شهر کویت میباشد.
این موسسه در ادارهی سازمانهاى خیریهی وزارت کار و امور اجتماعی، با نام «مبرّة الآل والأصحاب» و به شمارهی ۳۲ ثبت گردیده است.
اهداف مبرّة:
• فعاليت در راستاى نهادينهكردن محبت اهل بیت و صحابه در قلوب مسلمانان
• نشر علوم اسلامی در جامعه، خصوصاً میراث اهل بیت و اصحاب پیامبر -صلی الله علیه وسلم – در زمینهی عبادات و معاملات
• معرفی نقش اهل بیت و اصحاب و خدماتی که برای یاری اسلام و دفاع از آن و تحقق بخشیدن آموزههاى قرآن کریم و سنت شریف نبوی، تقدیم نمودهاند.
• تحکیم وحدت ملی و تقریب طیفهاى گوناگون جامعه در پرتو شفافسازیِ باورها و مفاهیم اشتباهی که در مورد اهل بیت و صحابه در اذهان برخی از مسلمانان رسوخ کرده است.
راه هاى رسيدن به اهداف مذكور:
از راهکارهای مبرّه در تحقق اهداف خویش می توان موارد زیر را برشمرد:
-برپایی کنفرانسها و سخنرانىهای علمی، انتشار کتابها و نوارهایی که در پیشبرد اهداف مبرة مؤثر باشند.
– و هم چنین تأسیس گاهنامهی تخصصی که به امور متعلق به میراث عظیم علمی- فرهنگی باقيمانده از اهل بیت و صحابه کرام بپردازد.
-و ایجاد موسوعهای علمی و بزرگ از اهل بیت و صحابهی کرامش که علمیبودن و عدمتعصب در آن نمودار باشد..
سیاستهای مبرّه:
مبرّه از وارد شدن به امور سیاسی اجتناب ورزیده و از منازعات و جنجالها و هر آنچه باعث برانگیختهشدن مسائل قومی، زبانی و نژادی باشد، خود را دور نگه میدارد و میخواهد با این روش، به همهی اقشار جامعه، اعم از مرد و زن، در کویت و در کشورهای دیگر جهان اسلام، خدمات شایانی تقدیم نماید.
ادامه دارد…..
منبع: https://t.me/saadsedighi