جنسیّت ناقص: مورد نقصان عقل (3 – نقصان حافظه)
چنانکه در قسمت پیشین آوردیم عدهای از فقها وجود دو شاهد زن را به «مزاج» فراموشکار زنان پیوند نمیزنند بلکه چنانکه محمد عبده(1905م) میگوید شرایط تاریخی زنانِ عصر نزول و عدم حضور پررنگ آنها در فعالیتهایی که در آن دوران کاملاً مردانه تلقی میشدند



چنانکه در قسمت پیشین آوردیم عدهای از فقها وجود دو شاهد زن را به «مزاج» فراموشکار زنان پیوند نمیزنند بلکه چنانکه محمد عبده(1905م) میگوید شرایط تاریخی زنانِ عصر نزول و عدم حضور پررنگ آنها در فعالیتهایی که در آن دوران کاملاً مردانه تلقی میشدند دلیل بیان چنین حکمی است. البته عبده نیز چون سایر مفسران، فرزند زمانه و بافتار تاریخی خویش است فلذا مینویسد:
«مفسران گفتهاند فراموشی ناشی از مزاج سرد زنان است؛ چنین چیزی ثابت نیست و دلیل صحیح فراموشی زنان این است که اشتغال به معاملات مالی و مبادلات نظیر آن، از امور زنان نیست و از این رو حافظهی زنان در این موارد ضعیف است اما در امور منزل که کار زنان است حافظهی زنان از مردان قویتر است»[1].
صدالبته ذهن وقّاد و خرد نقّاد عبده، اهمیت تجربه و دانش تجربی در ابطال نظریات کلّی را درک میکند فلذا شواهدِ ابطالگرِ ضعف حافظهی زنان در عصر خود را اینگونه توجیه میکند:
«اینکه ما گفتیم، با اشتغال بعضی زنان خارجیِ معاصر ما در امور مالی، منافات ندارد چراکه اینها موارد اندکی هستند و مورد اتکا قرار نمیگیرند»[2].
باتوجه به اصالتاندیشی عبده، به نظر میآید که اگر وی میدانست که کمتر از صدسال پس از مرگ وی؛ بیشتر امور مالی و حسابداری شرکتها و کمپانیهای بزرگ جهان را زنان اداره میکنند در همین گزاره هم تجدید نظر میکرد؛ چنانکه شاگرد معنوی وی محمود شلتوت، ضمن تأیید نظر عبده در مورد وضعیت تاریخی زنان عصر نزول، مینویسد:
«اگر شرایط به گونهای باشد که اشتغال زنان در امور تجاری و حضور آنها در مجالس قرضدادن و قرضگرفتن، رویهی غالب باشد؛ افراد این حق را دارند که درصورت اطمینان از عدم فراموشی زنان، آنان را نیز درست به مانند مردان، مورد اعتماد قرار دهند»[3].
گفتنی است فقهای قدیم که بر دادههای تجربی زمانهی خویش ـ مانند سرد بودن مزاج زنانه ـ تأکید بسیار داشتند، اگر نتایج تحقیقات میدانی معاصر را میدانستند چه بسا همان سخنان شلتوت و امثالهم را تکرار میکردند: نتایج آخرین پژوهشها و تحقیقات علمی نشان میدهد که حافظهی زنان حتی گاه بهتر از حافظهی مردان عمل میکند. از جمله فراتحلیل(meta-analysis) مبتنی بر 617پژوهش میدانی در بازهی چهل سالهی 1973تا2013 بر روی بیش از 2/1میلیون نمونهی انسانی، نشان میدهد که «حافظهی رویدادی»(Episodic memory) زنان از مردان قویتر عمل میکند[4]. بنابراین نقصان یا عدم نقصان حافظهی زنان به نسبت مردان را نیز نباید امری ذاتی و سرشتی و طبیعی تلقی کرد بلکه این موضوع نیز ـ به مانند نقصان علوم اکتسابی زنان در قرون میانی ـ به شرایط تاریخی زیست زنان در جوامع بشری و سطح مشارکت آنان در امور اداری و مدیریتی بستگی تام و تمام دارد؛ چنانکه امروزه بسیاری از موفقترین و ثروتمندترین مدیران مالی جهان، زنان هستند.
و اما نکتهی مهمی که در اینجا باید مورد اشاره قرار گیرد این است که بین شاهدگرفتن و شهادتدادن فرق است. بنابراین دادگاه و قاضی میتواند شهادت یک زن را نیز درست به مانند شهادت یک مرد بینگارد. ابن قیّم حنبلی از استادش ابن تیمیه نقل میکند:
«کتاب و سنت دلالت ندارند که حکم حتما باید با وجود شهادت دو زن صادر شود؛ و از شاهد گرفتن دو زن این برنمیآید که حکم نیز حتما باید بر شهادت دستکم دو زن مترتب شود»[5].
ابن قیّم پیشتر نظر خود را نیز اعلان میکند:
«شکی نیست که حکمت تعدد نفرات در به شاهد گرفتن زنان، صرفاً مربوط به تحمل (شاهد گرفتن) است [و نه شهادت دادن]. پس اگر زن، موضوع را حفظ کند و از زمرهی معتمدین باشد مقصود از شهادت دادن، با حضور وی حاصل میشود چنانکه در امور دیانات نیز چنین است و بنابراین شهادت یک زن به تنهایی در برخی حالات پذیرفته میشود»[6].
گفتنی است اینکه شهادتِ تنها یک زن، در برخی حالات مقبول است خود نشان از این دارد که حافظهی زنان نقصان «ذاتی» و «سرشتی» ندارد وگرنه میبایست این مورد در تمام حالات تسری پیدا میکرد. پس این، یک قضیهی تاریخی و وابسته به شرایط است چنانکه بعضی از فقهای قدیم حتی در امور مربوط به حدود هم شهادت زن را برابر با شهادت مرد دانستهاند[7].
بعون الله در قسمت بعد، تفاسیر مفسران مذکر قدمای مسلمانان دربارهی نقصان قوهی تعقل زنان را پی میگیریم.
ـــــــــــــــــــــــــــ
ارجاعات:
[1]. محمد عبده، تفسیر المنار، 3/104
[2]. همانجا
[3]. محمود شلتوت، الإسلام عقیدة وشریعة، ص240، دارالشروق
[4]. نتیجهی این فراتحلیل در ژورنال Psychological Bulletin منتشر شده است که گزارش آن را میتوانید در اینجا (https://www.news-medical.net/news/20190612/Women-have-better-memories-of-events-than-men.aspx#:~:text=Memories%20of%20events%2C%20episodic%20memory,the%20scientific%20journal%20Psychological%20Bulletin.) مطالعه کنید.
[5]. ابن قیّم، اعلام الموقعین، 1/75، دار الكتب العلمية
[6]. همان
[7]. ابن قیّم، الطرق الحكمية، ص71، دار البیان
✍️عدنان فلّاحی
https://t.me/AdnanFallahi