حج؛ اردوگاه رباني



عبدالله الخطيب
خيرالنساء صديقي
تبريك ميگوييم به رهيافتگان خانهي خدا، براي اجابت به دعوتي كه قرنهاست به آن دعوت شدهاند، و همهي كائنات در تكبير و لبيك با آنها مشاركت ميكنند، در حديث آمده است: «هيچ مسلماني لبيك نميگويد مگر اينكه از راست و چپش سنگها و درختان و جمادات لبيك ميگويند؛ تا اينكه زمين از اينطرف و آنطرف تكه تكه شود».
مسلمانان در كنار بيت الحرام و در مهماني اكرم الاكرمين، با خداوند وعدهاي محترم دارند، كسي كه قصد او را بكند و در فراخي رحمتش بايستد دست رد بر سينهاش نميزند، بلكه مدحش ميكند و هر چه بخواهد به او ميدهد، همانگونه كه حبيب ما رسول خدا صلي الله عليه و سلم خبر ميدهد و ميفرمايند: «كساني كه در حال جنگيدن در راه خدا و يا در حج و عمره باشند، سربازان خدايند كه آنها را دعوت كرده و ايشان نيز اجابت نمودهاند و از خدا درخواست كردهاند و خدا نيز به آنها داده است». روايت ابن ماجه. و در جاي ديگري ميفرمايند: «هيچ مجاهدي در راه خدا و حاجي كه لااله الاالله و لبيك ميگويد، روز را به شب نميرساند مگر اينكه خورشيد همراه گناهانش غروب ميكند و از آن خارج ميشود».
در اين ايام مبارك به استقبال دههي اول ذيالحجه مبارك و خوش يمن ميرويم و حجاج بيت الله قلبهايشان براي ديدار بقعهي مقدس ميتپد، هر چيز باارزشي را بذل و بخشش ميكنند، و هر حاجي با خود نجواها ميكند، و چشمهاي سرمهكشيدهاش با ديدن بيت عتيق منور ميشود، كعبهي معظمه؛ اولين خانهاي كه براي مردم در مكه بنا شد، خانهايي پربركت كه منشا هدايت عالميان است.
تمام حجاج به خاطر گناههاي خويش گريه ميكنند، و تأسف و ندامت خود را در سهلانگاريشان در كنار خانهي خدا ابراز ميكنند، و از فضل مولاي رحيم و رئوف خود طلب ميكنند، و اميدوارند كه از گناهانشان و ناپاكيهاي دنيا پاك و مطهر شوند، و مانند روزي كه از مادر زاده شدهاند برگردند.
بر مسلمانان لازم است كه در اين ايام مبارك بر طاعت پروردگار حريص باشند، زيرا در حديثي آمده است: «هيچ ايامي نزد خداوند بزرگتر و هيچ عملي از عمل در اين ده روز محبوبتر نيست، پس در اين ده روز گفتن سبحان الله، لااله الاالله، الحمدلله و الله اكبر را زياد كنيد». و همچنين در اثر آمده است: «يك روز، روزه گرفتن در اين ايام معادل يك سال است و هر عملي در اين ايام هفتصد برابر ميشود».
علماء براي كساني كه قصد حج و عمره را دارند واجبات و توجيهاتي را ذكر كردهاند كه لازم است بر انجام آن حريص باشند، و از آن جمله است:
۱- اين سفر را با توبهي خالصانه شروع كنند، و قرضهايشان را پرداخت كنند، آنچه به زور از كسي گرفتهاند را به وي برگردانند، و اگر از برگرداندن عاجزند، طلب حلاليت بكنند، همانگونه كه برگرداندن امانت بر ايشان واجب است.
۲- مطمئن شدن از حلال بودن نفقه و خرجي كه به همراه دارند، و به دنبال دوستان خوبي باشند كه ايشان را در اثناء سفر بر طاعت خدا ياري دهند، و در زمان فراموشي به ايشان يادآور شوند.
۳- ذكر و تكبير را در اين ايام زياد كنند، زيرا پيامبر صلي الله عليه و سلم، اصحاب را به آن تشويق مينمودند.
۴- هر گاه به سربالايي ميروند مستحب است سه بار تكبير بگويند و اين را بخوانند: «اللهم لك الشرف علی كل شرف، و لله الحمد علی كل حال» و هر گاه سرازيري ميروند بدين شكل تسبيح خدا ميگويند: «سبحان الله المَلِك القدوس رب الملائكة والروح».
۵- خود را ملزم به خشوع و تواضع در مقابل خدا كنند، و در جستجوي هر آنچه حجش را پربارتر ميكند باشند، مثل سخن نيكو، فرو بردن خشم، بخشش و عفو.
۶- برادرانشان را به اخوت و دوستي، الفت و تعاون دعوت كنند، زيرا مسلمان برادر مسلمان ديگر است و به او ظلم نميكند.
۷- و اينكه كلاً عوض شوند و تصميم قاطع براي ترك اخلاقهاي ناپسند بگيرند، و سستي و سهلانگاري در حق خدا و دين خدا را كنار بگذارند، و عهد جديدي با پروردگارش ببندند، و اخلاق و رفتارشان را تغيير دهند، زيرا اين نشانهي حج مبرور است، و نهايتاً بايد ترس از خدا را در وجودشان زنده كنند كه مبادا حجشان بر عليه آنها باشد.
۸- عظمت خدا و خانهي خدا را دائماً در نظر داشته باشند و در حرمت خانهي خدا سهلانگاري به خرج ندهند، و با اعتقاد راسخ به وجود خالق سبحان و عظمت دينش برگردند، و اينكه تمامي امور تنها در يد و قدرت باريتعالي است، و صميمانه سرور كائنات محمد مصطفی صلي الله عليه و سلم را تصديق و تثبيت كنند، و قاطعانه عهد ببندند كه به كتاب خدا و سنت رسول خدا عمل كنند، و با بالا بردن پرچم اسلام، آن را ياري كنند، و نهايت اهميت را براي عبادات قائل شوند … و اين راهنماي حج مبرور است.
حج مبرور حجي است كه در آن معصيت خدا صورت نگيرد.
سایت تابش