حکم مالیات در شریعت اسلامی



سوال:
بیت المال دراسلام درزمان کی بوجود آمد؟ آیا اخذ پول درزمان حضرت محمد صلی الله علیه و سلم زمان خلفای راشدین ازمردم به بیت المال برابر بامالیات امروزی است؟ ازنظر اسلام اخذ مالیات درشرایط امروزی چگونه باید باشد؟
پاسخ:
الحمدلله،
مقصود از بیت المال مسلمین، مالی است که متعلق به عموم مسلمین است مانند اموال غنائم جنگی، زکات، صدقات، خراج، و غیره، و این اموال همه مسلمانان هست که باید در مواردی استفاده شوند که همه مسلمانان مستفید شوند و حاکم حق تصرف شخصی در آنها را ندارد، و بیت المال مسلمین از اوائل اسلام رایج بوده است و اموال مخصوص همه مسلمانها در بیت المال نگهداری میشده اند.
ولی پیامبر صلی الله علیه و سلم و یا خلفاء راشدین مال مردم را بعنوان مالیات نمیگرفته اند، زیرا گرفتن مال مردم بعنوان مالیات به اجماع علماء حرام است و از گناهان کبیره است، و کسانی که امروزه مال مردم را بعنوان مالیات میگیرند حرام است زیرا مال مردم را به نا حق میگیرند، پیامبر صلی الله علیه و سلم در مورد زن غامدیة که بعلت زنا رجم شد فرمودند: “لَقَدْ تَابَتْ تَوْبَةً لَوْ تَابَهَا صَاحِبُ مَکْسٍ لَغُفِرَ لَهُ” (روایت مسلم 1695)، یعنی: “او توبه ای کرد که اگر صاحب مُکْس (مالیات) نیز چنین توبه ای کرده بود گناهانش آمرزیده میشد”. امام نووی در مورد این حدیث گفت: “این حدیث دلیل بر اینست که مالیات گرفتن از زشترین و بدترین گناهان است”، و امام شوکانی در”نیل الأوطار” گفت: “صاحب المکس کسی است که مالیات را به نا حق از مردم میگیرد”.
و علماء برخی از انواع این مالیات را بیان کرده اند مانند:
1- اموالی که در زمان جاهلیت از فروشندگان بازار میگرفتند.
2- اموالی که مسئول زکات پس از جمع آوری زکات مردم مقداری برای خودش برمیداشت.
3- اموالی که از تجار هنگام مرور از اتباع دولت میگرفتند، و این شبیه اموالی است که امروزه بعنوان گمرکی از مردم میگیرند.
همه این موارد ذکر شده از اموال مُکْس (مالیات) است که حرام و از گناهان کبیره است زیرا برای هیچ کس جائز نیست که اموال دیگران را به ناحق بگیرد، و اموال مالیات و یا گمرکی که کشورها میگیرند نیز از این قبیل است که جائز نیست و حرام است.
وصلی الله وسلم علی محمد و علی آله و اتباعه الی یوم الدین
سایت جامع فتاوای اهل سنت و جماعت
IslamPP.Com