حکم نکاح (کتبی) با نوشتن و امضاء کردن
استفتاء:آیا نکاح با نوشتن و امضا کردن منعقد میشود یا نه؟ خصوصا گرفتن سند ازدواج قبل از ازدواج برای گرفتن وام اقدام میکنند که ابتلای عام است تقریبا در این روزها هیچ کلمهای از احد الزوجین تلفظ نمیشود، فقط امضا میکنند گاهی به آنچه امضا میکنند علم دارند و گاهی علم ندارند؟ و این امضا در یک سند رسمی اتفاق میافتد و مهریه نوشته میشوند و شهود امضا میکنند و وکیل امضا میکند یعنی پدر دختر که همان ولی است و نتیجه این ازدواج مشخص نیست گاهی ازدواج میکنند با هم میرسند و گاهی باهم نمیرسند تکلیف مهریه و طلاق وغیره در صورت با هم نرسیدن و عروسی نگرفتن چه میشود؟
الجواب باسم ملهم الصواب: گفتن ایجاب و قبول در حضور گواهان برای انعقاد نکاح لازم است، تنها با نوشتن و امضاء کردن بدون تلفظ ایجاب و قبول نکاح منعقد نمیگردد زمانی که نکاح منعقد نگردیده، نه مهریه لازم میشود و نه طلاقی وجود دارد.
(فَلَا یَنْعَقِدُ) بِقَبُولٍ بِالْفِعْلِ کَقَبْضِ مَهْرٍ وَلَا بِتَعَاطٍ وَلَا بِکِتَابَهِ حَاضِرٍ
(قَوْلُهُ: وَلَا بِکِتَابَهِ حَاضِرٍ) فَلَوْ کَتَبَ تَزَوَّجْتُک فَکَتَبَتْ قَبِلْت لَمْ یَنْعَقِدْ بَحْرٌ وَالْأَظْهَرُ أَنْ یَقُولَ فَقَالَتْ قَبِلْت إلَخْ إذْ الْکِتَابَهُ مِنْ الطَّرَفَیْنِ بِلَا قَوْلٍ لَا تَکْفِی(رد المحتار:۳/۱۲) و فتاوی محمودیه:۱۰/۶۷۹ و فتاوی حقانیه: ۴/۳۱۵) هذا ما عندی والله اعلم بالصواب