سکینه چیست؟
(بخش چهارم):
👈 آری عزیزان،
دزدان و رهزنان خانه ئی که در آن گنج و اندوخته و جواهر عبد است، ولی خود پادشاه در آن نیست، را به یغمامیبرند و به خانهٔ خالی و هم خانهٔ که پادشاه و گارد هایش در آن موجود است، علاقه ئی ندارند.
👈 قلب سکینه همانند خانهٔ اول است و نور ایمان در آن همیشه فروزان است، در و دروازه اش را گارد ها محافظه میکنند و در این قلب سکون است و عشق است و محبت.
❓حال باید بدانیم که سکینه چیست؟
لفظ سکینه از سکون ، و به معنی وقار و آرامش است.
👈وسوسه، تشویش، تلاطم و اضطراب را تسکین دادن تا بدانجا که ترس و نگرانی از دل بیرون رود و کاملا آرامش یابد و در عوض ایمان و یقین در قلب فزونی یابد.
👈 الله تبارک و تعالی در شش موضع در آیات قرآن کریم از سکینه بحث فرموده است که در همهٔ آنها به همین معنی بکار برده شده است.
📍این منزلت ( یعنی منزلت سکینه) جزو مواهب الهی است که از طریق کسب بدست نمی آید و الله سبحانَ و تعالی در شش مکان از کتاب خود آنرا ذکر کرده است:
اول :
💥« وَقَالَ لَهُمْ نَبِیُّهُمْ إِنَّ آیَهَ مُلْکِهِ أَنْ یَأْتِیَکُمُ التَّابُوتُ فِیهِ سَکِینَهٌ مِنْ رَبِّکُمْ) البقره/۲۴۸
🔹«و پیامبرشان به آنانگفت: نشانه» صدق و صحت «فرمانروایی او این است که برای شما صندوقی میآید که در آن آرامشی از جانب پروردگارتان است»
🔹یعنی: آن صندوق سبب آرامش دلهای شما در مورد موضوع گزینش طالوت است که درآن اختلاف ورزیدهاید و مایه ثبات و پایداریتان در هنگام رویارویی با دشمنانتان است.
👈 دوم :
💥« ثُمَّ أَنْزَلَ اللَّهُ سَکِینَتَهُ عَلَی رَسُولِهِ وَعَلَی الْمُؤْمِنِینَ» التوبه/۲۶٫
🔹«آنگاه خداوند آرامش خود را بر پیامبرش و بر مؤمنان فرود آورد» یعنی:
📍پس از شکستِ مؤقت مسلمانان در حُنَین، الله تعالی آرامشی را که مایهٔ تسکین خاطر ایشان شد بر ایشان فرودآورد و ترس و هراس را از ایشان برطرف کرد و در نتیجه، مسلمانان جرأت یافتند که مجدداً به میدان جنگ با مشرکان برگردند و به رسول الله صلی الله علیه وسلم که با وقار تمام در میدان بودند، بپیوندند.
👈 سوم :
🔹« إِذْ یَقُولُ لِصَاحِبِهِ لَا تَحْزَنْ إِنَّ اللَّهَ مَعَنَا فَأَنْزَلَ اللَّهُ سَکِینَتَهُ عَلَیْهِ وَأَیَّدَهُ بِجُنُودٍ لَمْ تَرَوْهَا» التوبه/۴۰٫
🔹«آنگاه که میگفت» پیامبر صلی الله علیه وسلم «به یار خود» ابوبکر رضی الله عنه«اندوهگین نباش که خدا با ماست»
📍با یاری و نگهداریاش و هر کس که، الله تعالی با او باشد؛ هرگز مغلوب نمیشود و هر کس مغلوب نشود؛ سزاوار آن است که اندوه و نگرانی را بر او رنگی نباشد.
🔹«پس خداوند سکینهٔ خود را بر او فرو فرستاد»
👈 سکینه آرامش است.
یعنی:
📍تشویش، تلاطم و اضطراب پیامبرِ خویش را تسکین داد تا بدانجا که ترس و نگرانی از دل آن حضرت صلی الله علیه وسلم بیرون رفت و کاملاً آرامش یافتند.
👈 چهارم :
💥«هُوَ الَّذِی أَنْزَلَ السَّکِینَهَ فِی قُلُوبِ الْمُؤْمِنِینَ لِیَزْدَادُوا إِیمَانًا مَعَ إِیمَانِهِمْ» الفتح/۴٫
🔹«او» تعالی «است آن کس که آرامش را در دلهای مؤمنان فرود آورد» در نتیجه، آنان به حکم خدا و رسولش صلی الله علیه وسلم در تن دادن به صلح حدیبیه گردن نهادند وقلبهایشان بر آن آرامش یافت
🔹«تا ایمانی برایمانشان بیفزایند»
یعنی:
👈 تا مؤمنان بهسبب این طمأنینه و آرامش، یقینی را بر یقینی که از قبل داشتهاند، بیفزایند.
که امروزه از این معنی بهنام «بالا بردن روحیه معنوی لشکر» تعبیر میشود.
همچنین، این تفسیر نیز صحیح است که حق تعالی به وسیلهٔ عمل به احکام و فرایض، بر ایمان مؤمنان میافزاید.
👈 پنجم :
💥« لَقَدْ رَضِیَ اللَّهُ عَنِ الْمُؤْمِنِینَ إِذْ یُبَایِعُونَکَ تَحْتَ الشَّجَرَهِ فَعَلِمَ مَا فِی قُلُوبِهِمْ فَأَنْزَلَ السَّکِینَهَ عَلَیْهِمْ وَأَثَابَهُمْ فَتْحًا قَرِیبًا » الفتح/۱۸٫
🔹«به راستی خدا هنگامی که مؤمنان در زیر آن درخت با تو بیعت میکردند، از آنان خشنود شد»
یعنی:
👈 الله تعالی در هنگام «بیعهالرضوان» که در حدیبیه انجامگرفت، از ایشان راضی شد.
🔹«و آنچه را در دلهایشان بود» از صدق و وفا «باز شناخت و آنگاه بر آنان سکینه را نازل کرد»
👈سکینه آرامش و اطمینان روحی است.
🔹«و فتح نزدیکی به آنان پاداش داد» که همانا فتح خیبر در هنگام بازگشتشان از حدیبیه و بهقولی: فتح مکه است.
👈 ششم :
💥« إِذْ جَعَلَ الَّذِینَ کَفَرُوا فِی قُلُوبِهِمُ الْحَمِیَّهَ حَمِیَّهَ الْجَاهِلِیَّهِ فَأَنْزَلَ اللَّهُ سَکِینَتَهُ عَلَی رَسُولِهِ وَعَلَی الْمُؤْمِنِینَ » الفتح/۲۶٫
🔹«آنگاه که کافران در دلهای خود حمیت ـ آن هم حمیت جاهلیت ـ ورزیدند» زیرا کافران مکه گفتند:
🔹مسلمانان فرزندان و برادران ما را کشتهاند و باز بر ما در منازل ما وارد میشوند تا اعراب بگویند که آنان علیرغم انف و برخلاف خواسته ما به مکه وارد شدهاند؟
سوگند به لات و عزی که بر ما در مکه وارد نمیشوند.
لذا این تعصب و غیرت و حمیت؛ همانا حمیت جاهلیت است که به دلهایشان درآمده است.
🔹«پس خدا آرامش» و طمأنینه و وقار «خود را بر پیامبر خویش و بر مؤمنان فروفرستاد»
👈 از آنجا که بر ایشان آن حمیت و غیرت جاهلانهای را که بر کافران فرود آمده بود، فرود نیاورد و آنان را بر جادهٔ رضا و تسلیم، ثابتقدم و استوار نگه داشت «و آنان را پایبند کلمه تقوی گردانید» که عبارت از: کلمه طیبه «لا اله الا الله محمد رسول الله» است.
👈بنابر این اصل سکینه؛ همان طمأنینه، وقار و سکونی است که الله تعالی بر قلب بندهٔ خود در هنگام اضطراب ناشی از شدت ترس و خوف نازل می کند.
که این امر باعث افزایش ایمان وی و قوت یقین و ثبات در او می گردد و لذا خداوند تبارک و تعالی در کتاب خود در مورد نزول آن بر قلب پیامبر و مومنین در هنگام اضطراب سخن فرموده است،
👈 مانند روز هجرت که پیامبر صلی الله علیه وسلم با یارش ابوبکر صدیق رضی الله عنه در غار بود و سایر جریانهای دیگر ( که در آیات فوق بدانها اشاره شده است)”.
💥اَللّهُمَّ اُسکُب عَلى قُلُوبِنَا سَکِینَه لا تَنتَهِی!
🔹بار الها قلب هایمان را از سکونِ بی منتها مالا مال کن!