موقف ما در برار ویروسکوید
هرگاه آزمونهای خداوندی "زلزلههای ویرانگر و طوفانهای مهلک، دردهای لادرمان و امراض لاعلاج" پدیدار گردد، انسانها از روی بیم و خوف لرزه به اندام میشوند.



گوینده: دکتور عمر عبدالکافی
برگردان: صفیالله صدیقی
نحمدالله رب العالمین و صلوة و سلاما علیالحبیبالمصطفی و علیآله و اصحابه اجمعین.
اما بعد: برادران و خواهران گرامیام درود و رحمت خدا تقدیم حضوری شما باد.
هرگاه آزمونهای خداوندی “زلزلههای ویرانگر و طوفانهای مهلک، دردهای لادرمان و امراض لاعلاج” پدیدار گردد، انسانها از روی بیم و خوف لرزه به اندام میشوند. آزمونهای الهی اغلبا آنانِ را تهدید میکند که فراتر از دیگران نسبت به قوانین سموی در انزوا قرار دارند. زیرا آنها بنابر تعبیرقرآن( ولتجدنهم احرصالناس علی حیاة و من الذین اشرکوا یود احدهم لو یعمر الف سنة و ما هو بمزحزحه من العذاب لو یعمر والله بصیر بما تعملون) زندگانی این جهانیرا تنها فرصت برای پوره ساختن امیال نفسانی و شهوانی خود پنداشته و درازی عمر را یگانه پلهی عروج بر بام آرزو هایخویش میپندارند. حال آنکه آزمندیهای بیمورد و طولانیبودن عمر وسیله نجاتشان از آزمایشات الهی نخواهد بود. یکیاز آزمونهای الهیکه در این اواخر جهانرا مضطرب ساختهاست، شیوع ویروس کوید (۱۹) میباشد که نطفهی آغازین آن در کشور چین شکل گرفتهاست. سازمان بهداشت جهانی به همکاری کشورهای متمدن جهان در صدد راهِ حلاند که چگونه بتوانند در پرتوِ آن به رویاروییاین ویروس دستیازند. اما تمام ابزار مدرن و یافتههای علمی، فنی و هنری دنیای صحت و بهداشت جهان، در برابر آن عاجز مانده است. پزشکان و پژوهندگان سازمان بهداشت جهانی راهکارهای را مبنیبر جلوگیری از شیوع اپیدمیکرونا پیشنهاد نمودند، امید میرفت که طرحشان تأثیری بسزای در زمینه داشته باشد؛ ولی پیامد این تلاش با آنچه تصور میرفت درست در نیامد.
موقف اسلام در برابر کوید (۱۹) چیست؟
دین اسلام تنها قانونست که اندیشهیرا جهت بهبودی کیفیت زندگی بشر اندیشیده است. یگانه آئینکه بهبودی عرصههای: سیاسی و نظامی، علمی و فرهنگی، اقتصادی و سرمایهداری، صحی و بهداشتی انسانها را تضمین میکند. یکی از پیامهای اسلام برای جوامع بشری، منع آسیبرسانی به دیگراناست. دامنهی این قانون تاجای توسعه مییابد که بر متخلفین آن جرایم قانونی وضع میگردد. از باب مثال: زن بنیاسرائیلی گربهیرا بازداشت کرد و آنرا تا سه روز زندانی نمود؛ در این بحبوحه برایش آب و نان نداد تا روح از تنش درآمد همین زن، از دریچهی آسیبرسانی به یک گربه، راهی دوزخ گردید. رسولالله “صلیالله علیه و سلم” به منظور حفظ و نگهداشت و منع اضرار، قانون:”الوقایة خیر من العلاج” را وضع نمودهاند. از اینرو نبیمعظم اسلام “صلیالله علیه و سلم” جهت جلوگیری از اضرار شعاع چراغ و سگنالهای برقی بر دستگاه عصبی، همواره توصیه مینمودند تا در وقت خوابیدن چراغها را خاموش نمایند. بر مبنای پیشگیری از ورود دزدان و حیوانات و حشرات در خانه، سفارش مینمودند تا درب خانهها مسدود گردد. به خاطر حفظ نظافت و پاکی مواد خوراکه دستور میدادند تا با پارچهی پاک روی ظرفها پوشانده شود. تمام این پیامها فیالواقع پیامد نیکوی بر دفع ضرر و حفظ صحت انسان دارد. شریعت مقدس اسلام با یک سنجش ارزنده و مفید، شماری از اشیا را حلال و تعدادی را حرام، دانسته است. جستارهای پژوهندگان جهان، نشان داده است که امور محرمه در اسلام متضمن سه علت:”ضرر، فساد، نجس” اند. هرگاه این سه علت و یا یکی از این علتها در چیزی مشهود گردد، دین اسلام جهت حفظ صحی جسمی و روحی بشریت آنرا حرام قلمداد میکند. فیالمثل: شراب، زنا، لواطه، دخانیات و………
هرگاه جوامع انسانی پشت به حلال نموده و رو به حرام آوردند، آفتها و امراض بیشماری عاید حالآنها خواهد گردید. در دنیای معاصر بروز سکتههای قلبی و اِستهای مغزی و سایر امراض مهلک در حال رشد و بالندگی است که این روند فیالواقع پیوند با صلابت در تنه محرمات دارد. هر زمانکه کالبد محرمات قوت یابد آمار اضرار و آسیبها نیز فزونی میابد. در کشورهای غربی حرام جزء تعاملات ملی و فرهنگیشان قرار گرفتهاست به سرحد که گوشت خوک و شراب از خوشمزهترین خوردنیها و نوشیدنیهای بالای دسترخوان شان قلمداد میشود. بنابر این آنها بیشتر از دیگران آماج اضرار و آفتها قرار گرفتهاند.
میپرسید اگر ابر تاریک این آزمون بالای مسلمانان سایه افگند، راهِ بیرون رفت چیست؟
درینصورت منشمارا به این نکات توصیه میکنم:
۱- به اجرا گذاردن توصیههای پزشکی و رهنمودهای سازمان بهداشت جهانی.
سازمانهای صحی کشورهای اسلامی باید اجلاسهای روشدرمانیرا برمبنای پیشگیری از ویروس کوید (۱۹) راهاندازی نموده و راههای درمان و جلوگیریرا برای مردم پیشکش نمایند. امید میرود که مراکز صحی و پزشکان، مصاب شدگانرا از عینک انصاف دیده و پولرا نصبالعین خود قرار ندهند.
۲- استفاده از نسخههای تجویز یافته شرعی.
میتوان از دریچهی رقعهی شرعی، دعا و نیایش، توبه و استغفار، بر حل این بحران نقطهی پایانگذاشت.
۳- صبر و شکیبایی.
مسلمان میپندارد که آزمایشات الهی یا به خاطر آمرزش گناهاناست و یا هم بخاطر رفع درجات. بناء آزمونهای خداوندی او را از پا درنیاورده کهچه، بلکه در او انگیزهی مجدد و روح امید را میدمد. او میداند که زیر پوست این آزمونها خوبیهای نهفته است که به سعادت هر دو سرایاو میانجامد. از این رو او چون کوهی استوار، شکیبا و پایدار میماند و بر نوحه و ناله و ماتم خط بطلان میکشد.
حضرت عمر فاروق خلیفهدوم اسلام زمانکه وارد سرزمین شام گردید متوجه شد که مرض طاعون در میان مردم شیوع یافتهاست؛ توقف نمود و فورا نشست میان اصحاب، دایر بر رفتن و ماندن تدویر یافت. سیدنا فاروقاعظم جهت بیرون رفت از بحران، از صحابه کرام مشوره خواست. حضرت عبدالله بن عمر گفت: مناز رسولالله “صلیالله علیه وسلم” شنیدم که فرمودند: هرگاه طاعون داخل شهر و شما بیرونآن بودید، وارد آن نگردید و اگر طاعون بیرون شهر و شما داخلآن، بیرون نروید تا مبادا طاعون از این کانال به همگان سرایت نکند. قرنطینه به منظور پیشگیری از امراض ساری ریشهی قوی در تعاملات سنت اسلامی دارد. جلوگیریاز سرایت امراض ساریکهچه، بلکه رسول اکرم “صلیالله علیه و سلم” برای آنانِ که سِیر و پیاز استفاده مینمایند، هشدار میدهد که به مسجد ما نزدیک نشوند تا مبادا دیگران از بوی کریه آن اذیت نشوند.
من در سال ۲۰۰۶م/۱۳۸۵ش در یکیاز کنفرانسهای بینالمللی در جنوب افریقا که دایر بر جلوگیریاز ایدز تدویر یافته بود، دعوت شدم. برایمن گفتند: طرح شما منحیث کار شناس و پژوهندهی اسلامی رابطه به جلوگیری مرض ایدز چیست؟
گفتم: من نمیخواهم دربارهی چیزیسخن گویم که مؤسسآن اسلام نیست. اسلام جهت نگهداشت از مرض ایدز تمام رابطههای نامشروع و تعلقات ضد اخلاقیرا ممنوع گردانید ولی شما رابطههای نامشروعرا برای جامعهی خویش مشروعیت بخشیدید. فراتر از آن میتوان گفت: که گویی شما مؤسس ایدز هستید و اینک از پیامدهای سوءآن برای ملت خود جواب دهید!
کشورهای غربی خود اساسگذار تمام سیهروزیها برایملت خویش شدند و اینک راهِ حلرا برای نجات شان جستجو نمایند.
درپایان به این نتیجه میرسیم که پاسداری از ارزشهای صحی انسانها به هر گونهکه شده، ضروری و الزامی پنداشته و آنانِکه با سنتهای اسلامی بازی میکنند قطعا مورد نکوهش قرار خواهند گرفت.
از آفریدگار بزرگ مسألتدارم که امت اسلامیرا از گزند روزگار و خطرات کرونا در امان داشته باشد.
آمین یاربالعالمین