برای کنترل جمعیت و جلوگیری از بارداری وسایل زیادی وجود دارد مثلاً : مجرّد ماندن و پرهیز از ازدواج، سرکوب نفس و بیتوجهی به میل جنسی، سقط جنین، به کار بردن کاندوم، مصرف قرصهای ضد حاملگی و هر آنچه مانع بارداری شده یا سبب از بین رفتن تخم بعد از بارور شدن میشوند. تمام این وسایل، آثار و پیامدهای خطرناک و زشتی دارند که در زیر پارهای از آنها ذکر میشود :
الف. شایع شدن زنا و مفاسد اخلاقی، آنچه در درجهی اوّل انسان را از ارتکاب فساد باز میدارد ترس از خداوند است و اگر انسان دچار بیباوری و ضعف ایمان شد دیگر مانعی برای آن وجود ندارد. و در درجهی دوم بیم از آبرویش موجب میشود از گناه دوری نماید.امّا با وجود وسایل پیشگیری و ضد بارداری زنان فاسد ترسی از حاملگی نداشته و به راحتی از آن جلوگیری میکنند و در نهایت هر دو طرف بدون ترس و شرم به فساد و عیّاشی میپردازند.
ب. گسترش گناه و بیبندوباری باعث شیوع بیماریهای پلیدی چون سفلیس و سوزاک شده و جامعه با آلوده شدن به آنها به کام مرگ میرود.
ج. دریده شدن پردهی شرم و حیا و آلودگی اخلاقی و اختلاط اَنساب و سست شدن پیوند خانوادگی و … که همهی آنها باعث فروپاشی جامعه و ایجاد هرج و مرج در آن و نهایتاً نزول بلاهای آسمانی از طرف خداوند میشوند.
د. کم شدن دستهای پُر توان جوانان و ازدیاد جمعیت پیرمردان و پیرزنان به سبب کنترل بیهدف جمعیت که نتیجهی آن در کلّ پایین آمدن سطح تولیدو رفاه عمومی و بوجود آمدن بحرانهای سیاسی و نظامی میباشد.
ه. بیمهری در روابط زن و شوهر به علّت نبود فرزند و یا محدود شدن تعداد آنها با استفاده از وسایل جلوگیری، چون فرزندان عامل تقویت عشق و علاقهی همسران و بردبار بودن آنها در مقابل گرفتاریها و مشکلات زندگی هستند. و اگر در شرایطی یکی از آنها کم مهری کرده و همسرش را اذیّت نمود وجود فرزندان آنرا برایش تحمّلپذیر میکند. امّا اگر فرزندی در بین نباشد روابط سست و بیروح شده و طلاقها زیاد میشوند و میکروب شرّ و فساد در خانوادهها سرایت کرده و در نهایت جامعه ضعیف و فاسد میشود.
و. تجرّد گزیدن سبب سرکوب نفس و بیتوجهی به سرشت بشری و عدم اِرضای صحیح تمایلات خدادادی است که ثمرهی آن افسردگی و اضطراب و بیماریهای عصبی و بیتابی در زندگی میباشد. و به همین علّت و دلایل دیگر پیامبر (ص) از تنها زیستن نهی فرموده است.
ز. اُفتادگی رَحِم و بیماریهای دیگر ناشی از سِقط جنین برای رهایی از تولد فرزند و یا جلوگیری از افزایش تعداد آنها که گاهی سبب مرگ زن میشوند. پزشکان و روانشناسان زیانهای پیشگیری و کنترل جمعیّت را به اِجمال و تفصیل بیان کردهاند.
دکتر کلیر فولسوم میگوید :
تا به امروز هیچ نوع وسیلهی آسان یا ارزانی وجود ندارد که در کنترل جمعیت و پیشگیری استفاده شود و هیچ خطری هم نداشته باشد. به دلایل فوق عدّهی زیادی از پزشکان و روانشناسان دولتهای خود را دعوت به مبارزه با استعمال وسایل پیشگیری و کنترل جمعیت کرده و به بیان زیانهای علمی این پدیده و تجربیات و مشاهدات خود برای آنان پرداختهاند.
دولتها نیز به دعوت آنان پاسخ داده و از تجارت این گونه وسایل جلوگیری میکنند و حتّی در اِزای تولد فرزند به خانوادهها پاداش داده و جریمههای رشد جمعیت خانواده را برداشته و برای دور کردن مردم از این وسایل و تجارت و تبلیغ و رواج آنها تنبیهاتی اندیشیدهاند.
5- بیان حکم شرعی با ذکر دلایل
از آنچه بیان شد به خوبی میتوان فهمید که دلایل طرفداران کنترل جمعیت علمی نبوده و قابل اعتماد نیستند و واقعیت زندگی بشری و سرشت انسان و روح اسلام با آن سازگار نمیباشد.از طرفی هم وسایلی که برای این منظور به کار گرفته میشوند از تمام جِهات (دینی، اقتصادی، سیاسی، اجتماعی، روانی و جسمی) مُضرّ و زیانآور هستند.
پس میتوان نتیجه گرفت : کنترل جمعیّت مطلقاً حرام است و پیشگیری هم جز در شرایط استثنایی از زندگی فردی حرام میباشد. امّا این حکم برای همهی افراد عمومیت ندارد و چنانکه زنانی شرایط زایمان طبیعی را نداشته باشند و در هر زایمان باید خود را به تیغ جرّاحی بسپارند و یا حاملگی باعث بیماری و ضعف شدید آنان میشود شامل این حکم نبوده و به دلیل اهمیت جان و جلوگیری از خطرات احتمالی میتوانند پیشگیری نمایند، زیرا هدف اصلی شریعت خداوند کسب مصالح بندگان و دور کردن مفاسد از زندگی آنان است و در شرایط اختیار دو مصلحت، مفیدترین آنها ترجیح دارد و در حالت اجبار به ارتکاب جرم و گناه کم زیانترین آن توصیه شده است.
تصمیم شماره 42 تاریخ 13/4/1396 ه. ق
ستایش سزاوار خداوند است، و سلام و درود او بر آخرین پیامبران و یاران و پیروانش باد.
در جلسهی هشتم انجمن بزرگان علماء که در نیمهی اول ماه ربیعالآخر سال 1396 ه. ق برگزار شد اعضاء موضوع پیشگیری از حاملگی و کنترل و تنظیم جمعیت را بررسی کردند با توجه به تصمیم جلسهی هفتم که در نیمهی اول ماه شعبان سال 1395 ه. ق در مورد طرح این موضوع در جدول کاری این جلسه گرفته شده بود، کمیسیون دائمی تحقیقات علمی و صدور فتوی از قبل زمینهی این بحث را تدارک دید و اعضای مجلس بعد از تبادل نظر و شنیدن آراء مختلف در این باره تصمیم نهایی خود را به قرار زیر اعلام میدارد :
از آنجا که شریعت اسلامی ازدیاد فرزندان و رشد جمعیت را تشویق نموده و فرزند را بزرگترین نعمت خداوند و منّتی از جانب او به بندگان میداند و تمام نصوص شرعی (قرآن و سنّت) که کمیسیون دائمی تحقیقات علمی و صدور فتوی برای این منظور تهیه کرده بود و با توجّه به اینکه کنترل جمعیت و پیشگیری از بارداری با سرشت انسان و شریعت اسلام که هر دو جنبهی الهی دارند سازگار نمیباشند و همچنین اطلاع از اهداف پلید گروهی که دعوت به کنترل جمعیت و پیشگیری میکنند و برای فریب مسلمانان و جامعهی عربی و تسلّط بر منابع مادّی و بشری آنها در تلاشند و این شیوهی تفکّر در مورد فرزند ریشه در جاهلیت داشته و ناشی از گمان بد به خداوند است و به منظور رشد نیروی انسانی در جامعه اسلامی این مجلس تصمیم گرفت که اعلام نماید :
کنترل جمعیّت مطلاقً جایز نیست، و پیشگیری هم اگر از ترس گرسنگی و نبود رزق و روزی است جایز نمیباشد زیرا تنها روزی رسان خداوند بوده و او روزیِ همهی موجودات را میدهد. امّآ اگر پیشگیری به علتهایی چون نیاز زن به عمل جرّاحی هنگام زایمان و یا رعایت فاصله بین تولد فرزندان برای حفظ مصلحت خانوادگی باشد هیچ مانع شرعی ندارد زیرا احادیث صحیح (زیادی) از پیامبر (ص) و فتواهای عدّهای از اصحاب ایشان بیانگر جواز عزل میباشند.
و همگام با رأی گروهی از فقهاء که خوردن دوا را تا چهل روز از اِنعقاد نُطفه برای سقط آن جایز میدانند و حتّی لازم بودن پیشگیری در شرایط خطرناک را اِعلام میداریم. شایان ذکر است که شیخ عبدالله بن غدیان در مورد حکم استثنای اخیر توقّف نموده و رأی ندادند.
سلام و درود خداوند بر پیامبر و یاران و پیروانش باد.
کمیسیون دائمی تحقیقات علمی و صدور فتوی :
1- عبدالله بن سلمان بن منیع (عضو)
2- عبدالله بن عبدالرحمن بن غدیان (عضو)
3- عبدالرزاق عفیفی (نایب رئیس)
4- ابراهیم بن محمد آل الشیخ (رئیس)
منبع: سايت نوار اسلام