چگونه روزه موجب سلامتی و تندرستی میشود؟
روزهی ماه مبارک رمضان که خداوند آن را بر مسلمانان فرض گردانیده، دارای حکمتهای فروان و متعددی میباشد.



نویسنده: حیدر رحمانپور
روزهی ماه مبارک رمضان که خداوند آن را بر مسلمانان فرض گردانیده، دارای حکمتهای فروان و متعددی میباشد. گرچه حکمت و هدف اصلی آن رسیدن به تقوا میباشد، اما اهداف دیگر نیز در به دست آوردن تقوا کمک میکند.
یکی از این اهدافی که با روزه برآورده میشود، البته اگر شرایط آن به جا آورده شود و بر اساس سنت نبوی باشد، تأمین سلامتی و تندرستی و معالجه بسیاری از بیماری های جسمی و روحی است. در وا قع ماه رمضان یک درمانگاه ربانی است که در طی آن شخص تحت مراقبتهای ویژه قرار میگیرد و تمام دستگاهها و اعضای بدن تنظیم، تعمير و پاکسازی میشوند، و شخص با بدن و روانی سالم و متعادل از آن خارج میشود. پیامبر (ص) در همین رابطه میفرماید : “صوموا ،تصحوا” روزه بگیرید تا سلامت و تندرست باشید.
در واقع روزه در اسلام بزرگترین ضامن سلامتی و تندرستی است.
از قدیم الایام بسیاری از بیماریها به وسیلهی روزه معالجه میشده، امروزه نیز با توجه به پیشرفتهایی که در علم پزشکی به وجود آمده هنوز هم بسیاری از بیماریهای صعبالعلاج به وسیلهی روزه مداوا میشوند. کلینیکهای متعددی در کشورهای مختلف وجود دارد که اساس کار آنها بر پرهیز غذایی و روزه است. به عنوان مثال: یکی از اطبای آلمانی میگوید در مدت ۵۰ سال که از تاسیس کلینیک روزه در آلمان میگذرد تا کنون بیش از ۵۰۰۰۰ بیمار صعبالعلاج در این کلینیک توسط روزه درمان شدهاند.
دکترالكسيس کارل میگوید:
“هر شخص بیمار باید هر سال مدتی از خوردن غذا بپرهیزد، زیرا مادامی که غذا به بدن میرسد میکروبها در حال رشد هستند و هنگامی که از غذا پرهیز میشود میکروبها رو به ضعف میروند.”
یکی از متخصصین میگوید :
“طرح درمان به وسیلهی روزه چنان معجزه آساست که با به کار بستن آن مسیر طرحها و برنامههای طب عملی و جراحی را تغییر خواهد داد زیرا روزه راه تازهای بر روی دانش پزشکی میگشاید و سلاح موثری برای مبارزه با بیماریها به این دانش میبخشد، سلاحی که میتوان آن را از راههای گوناگون مورد استفاده قرار داد تا ا نسان را در مبارزه با علت بیماریها برای بهبود بیماران به نتیجه مطلوب و آشکار برساند”.
دكتر فاك فادون -پزشك نامي جهان– ميگويد:
هر انسان نياز به روزه گرفتن دارد، اگر چه مريض هم نباشد، زيرا سموم غذاها و داروها در بدن جمع ميشود و موجب سنگيني او شده و از نشاط او ميكاهد هر گاه انسان روزه ميگيرد از سنگيني اين سموم رهايي مييابد و احساس راحتي و نشاطي ميكند كه قبلا ً نداشته است.
چگونه روزه موجب سلامتی و تندرستی میشود؟
همان گونه که تنفس عمیق یک نوع تازه کردن هوا در ریههاست، روزه نیز یک تازه کردن مواد غذایی در بدن است، روزه برای شستشوی الکترولیتها و عصارههای غذایی بین بافتی است.
همانطور که برای تنفس عمیق باید از هوای لطیف و پاک استفاده کرد، و همچنین با توجه به این که مسلمان در ماه رمضان مهمان خداست، باید از غذاهای پاک استفاده کند و آوردن غذای ناسازگار و مسمومکننده و غیر حلال و داراي شبهه بر سفرهی چنین میزبانی ممنوع است. از آن جا که یکی از خواص روزه دفع سموم است، در این ماه مراقبت بیشتری باید نمود که از جذب مجدد سموم جلوگیری به عمل آید.
در واقع ماه رمضان ماه تمرین و آزمایش برای انتخاب سفره سازگار در سراسر سال است، سفرهای که میزبانش خداست مهمانش نباید در آن مسموم گردد. روزهی متوالی (۳۰ روز) موجب خروج کلیه سموم از مجاری و فواصل بین سلولی میگردد.
انسان با تکرار روزه در ماه رمضان گویا منبع آبی را که راکد بوده هر روز مقداری از آن را برمیدارد و آب پاکیزه به جای آن میریزد تا اینکه به طور کامل یک ماه بگذرد و اگر مواد جایگزینی سالم باشد، انسان کاملا سالم و تندرست و با بر طرف شدن بیماریهایی که داشته ازماه رمضان خارج میشود. زیرا بدن دراین مدت غوطهور در آبها و عناصر تازهای خواهد بود. باید توجه داشت که جابجایی مواد کهنه بدن (سموم) با مواد نو کم کم صورت میگیرد (تقریبا یک ماه).
شستشوی بدن و دفع مواد مسموم بوسیله روزهی ماه رمضان:
درطی یک سال مواد مختلف جدیدی واردبدن انسان میشود. ورود مواد تازه از روی قاعده علمی و نظم نیست و برعکس خروج و دفع مواد کهنه و فاسد بدن که بوسیله ریه، کلیهها، کبد و پوست انجام میگیرد با حساب و نظم است. بنابراین روزه گرفتن به واردات بدن نظم میبخشد. اگر نظم و حسابی در کار ذخائر بدن بوجود نیاید، سبب پیدایش پیشآمدهای ناگواری میگردد.
توضیح مطالب فوق با یک مثال :
مثلا فرض کنید برای صادرات (خروجیهای) بدن چرخ دندهداری است و برای وارداتش چرخ دنده دار دیگر. زمانی بدن معتدل و خوش است که دندانههای این چرخ درهم قرار گیرند و بچرخند. اما با توجه به اینکه دندانههای واردات نظم و حسابی ندارد و خوردن و آشامیدنیها منظم نیست، ولی دندانه های چرخ صادرات با نظم و حساب است و از روی غرائز تعبيه گردیده و اختیار آن در دست انسان نیست.
بنابراین لازم است که دندانههای چرخ وارداتی را با روزه تعمیر، منظم، تمیز و روغنکاری نمود. و این همه اعمال با یکی دو روز روزه گرفتن انجام نمیگیرد بلکه باید حدود ۳۰ روز روزه گرفت، تا نظم واردات بدن تأمین گردد. لازم به توضیح است که همه اعضاء و ارگانهای صادراتی بدن با نظم کارمیکنند، مثلا کلیهها با توجه به خواب وتاریکی میزان دفع راکمتر میکنند. اما واردات آنچنان نامنظم است که گاه انسان به جای طیبات خبائث وغذاهای مضر مصرف میکند وانسان را به روز سیاه مینشاند.
بدن مانند منبع ذخیرهای است که خوردنیها و آشامیدنیها به آن وارد میشوند و چون بسیاری ازاعضاء برای دفع سموم درتلاش مداوم هستند لازم است به بدن فرصتی به منظور خوب عملی ساختن دفع سموم داده شود که جز با روزهداری و منظم ساختن کیفیت و کمیت مواد وارداتی (غذا) به بدن صورت تحقق نخواهد یافت. حتی اگر درطول سال پیامدهای ناگواری اعم از سوءتغذیه و خوردن غذاهای ناجور، تعادل ترشحات غدد را به هم زده باشد، روزه میتواند تعادل مجدد بین آنها را برای مدتها برقرار سازد.
به قول معروف یک روزه مهمان و صدساله دعا گو. روزهدار نیز یک ماه مهمان خداست و یازده ماه دعاگو. در هر صورت روزه بافتهای بدن را تغییر داده و پاکیزه مینماید، گویی که مصونیت و پاکسازی سالانه برای بافتها و دستگاههای بدن میباشد. یک واقعیت بسیار شگفتانگیز و ثابت شده اینکه ابزار تعامل بدن با خوراک، مستلزم روزه می باشد، زیرا غذایی که می خوریم شامل سه مرحله است:
۱ – مرحله هضم غذا بوسیله معده و جذب ومصرف آن در روده وسایر بافتها.
۲- مرحلهی ذخیرهسازی انرژی مازاد برنیاز بدن که قند اضافی درکبد و ماهیچهها، و چربیهای اضافی نیز در بیشتر اعضاء بدن ذخیره میگردند.
۳- مرحله آزادسازی ذخیرههاي انرژی و تبدیل گلیکوژن و چربی به گلوکز واسیدهاي چرب برای رهاسازی انرژی در بدن میباشد. این مرحله دارای ویژگی است که انرژی ذخیره آزاد نمیگردد مگر این که فرد برای مدت طولانی ازخوردن غذا خودداری نماید و اگر امساک از غذا صورت نگیرد، مرحله سوم انجام نمیپذیرد.
چگونگی گشایش و آزادسازی ذخایر نیز جالب است:
دانشمندان میگویند، مقدارقند درخون از ۸۰ تا ۱۲۰ میلی گرم درهرسانتیمتر مکعب میرسد و این مقدار قند در خون بعد از۶ ساعت روزه کاهش مییابد. دراین هنگام یکی از روندهای شگفتانگیز بدن تجلی مییابد. مرکزی درمغز وجود دارد که پیامهاي سریعی را به غدد درونریز میرساند، و غدهی فوق کلیوی هورمون کورتیزن را ترشح مينمايد که انرژی موجود درماهیچهها و کبد را به قند تبدیل میکند.
غده تیروئید نیز از طریق تراوش هرمون تیروکسین قند ذخیره شده درعضلات و کبد را ترمیم نموده تا رها گشته و به مصرف رسد چون مقدار قند خون بعد از ۶ساعت روزه پایین آمده، غده های لوزالمعده نیز از طریق ترشح هرمون انسولین قند خون را جهت مصرف به رها شدن تحریک مینماید. و بدن انسان چون ذخیرههای قندی، ماهیچه و کبد را به مصرف رساند، به چربیهای ذخیره شده نیز روی میآورد و آنها را نیز از بین برده و انرژی آنها را آزاد مینماید. تحقیقات علمی بر ازدیاد سوختن چربیها و مصرف چربیهای متراکم در نقاط رسوب شده بدن در طول ساعتهای روزه تأکید دارد.
بنابراین با توجه به مطالب فوق، اهمیت و ضرورت روزه در دفع زوائد و سموم و آزادسازی ذخیرههای کهنه بدن و جایگزین شدن آن با مواد تازه و تأثیر آن در سلامتی وتندرستی مشخص می شود.
نوشته چگونه روزه موجب سلامتی و تندرستی میشود؟ اولین بار در تابش. پدیدار شد.
سایت نوگرا