آرامش زندگي در محل سکونت

خانههاي ما:
سؤال: معناي اين فرمودة الهي چيست:
{وَاللَّهُ جَعَلَ لَكُمْ مِنْ بُيُوتِكُمْ سَكَنًا} [النحل:80]
خدا است كه خانههايتان را محلّ آرامش و آسايشتان گردانيده است).
معناي اين فرمودة خداوند – والله اعلم- اين است که در حقيقت خانههاي ما محل آرامش و آسايش ما است، هنگامي که خسته ميشويم جهت آرامش و سکون به آن روي ميآوريم، و ما را در برابر گرمي تابستان، سردي زمستان، حملة حيوانات وحشي، وزش بادهاي گردخيز و باران هاي پي در پي حمايه مينمايد. پس خانهها محل آسايش براي ما، خانواده، اطفال و زنان ما ميباشد.
از رحمت الهي و مقدرات او است که خانه را اقامتگاهي ما قرار داده است، به گونهاي که در آن به آرامش و آسايش ميرسيم و از بسياري خطرها محفوظ و مصؤون ميمانيم.
و اگر الله تعالي خواسته باشد که ما در خانههاي خود آرام نباشيم، قدرت اين را دارد که باد تندي را به سوي ما بفرستد تا به سوي کوهها فرار کنيم، و يا رعد و برق را همراه با سيلابهاي شديد بر ما نازل کند، و يا هم زمين را سست گرداند که تمامي بناها و منازل در آن فرو رود؛ اما الله تعالي از روي مهرباني بر بندگانش منازل و بناها را محل آرامش و سکون قرار داده است، و اسباب و امکانات عمران و آبادي را نيز براي شان فراهم نموده است.
- الله جلجلاله براي ما عقلهاي متفکري را اعطا نموده تا به وسيلة آن نقشهها و پلانهاي تعميراتي را ترسيم نماييم، و چشمهاي که با آن ببينيم، و گوشهاي که با آن بشنوييم؛ همچنين براي ما تجارب و مهارتهاي مختلفي را تعليم داده است؛ براي ما دستهايي ارزاني نموده که توسط آن کار کنيم، و پاهاي که با آن راه رويم، و دانشي که به وسيلة آن مشکلات خود را حل نماييم.
- و براي ما مواد ساختماني را فراهم نموده و در خدمت ما قرار داده است، مثلاً؛ اين کوههاي سر به فلک کشيده که از پيکرشان قطعات بزرگي را جدا مينماييم و آنها در خدمت ما قرار ميگيرند، و هر گونه که خواسته باشيم از آنها بهرهبرداري مينماييم، و آنها در برابر مان از خود هيچ عکس العملي نشان نميدهند؛ و چوبهاي که آنها را قطعه قطعه ميکنيم، ولي آنها هيچگونه مقاومتي در برابر ما نشان نميدهند.
- و بدين ترتيب خاک، گِل، آهن و سمنت تمامي اينها در خدمت ما قرار دارند، و به دستور پروردگارمان تحت تصرف ما هستند.
- پروردگار ما زمين را، براي ما و منازل ما، آرام گردانيده است؛ نه در زمين فرو ميروييم، نه در زير قدمهاي ما تکان ميخورد، و نه هم در اثر گردش زمين، ما و خانههاي ما به فضاي خارجي پرتاب ميشويم؛ چرا که الله تعالي در زمين قوة جاذبه را قرار داده است که در هنگام گردش زمين ما را نگهدارد.
الله تعالي ميفرمايد:
{اللَّهُ الَّذِي جَعَلَ لَكُمُ الْأَرْضَ قَرَارًا} [غافر:64]
(خدا آن كسي است كه زمين را جايگاه و قرارگاه شما كرد).
وسايل خانه و بستر استراحت:
سؤال: و آيا نعمت ديگري هم در محدودة خانههاي ما وجود دارد؟
جواب: بلي؛ خانهها، بدون وسايل و بستر ناقصاند؛ و هيچگاه کامل نميشوند مگر به وسيلة امکانات و وسايل ضروري خانه؛ الله تعالي مواد بستر و فرش را براي آسايش انسان آفريد است؛ پنبه را در مزرعه رشد ميدهد و مو و پشم را در بدن حيوانات ميروياند تا از آن در ساختن پتو، قالي، چادر و روپوشهاي مختلف و خيمهها و بالاپوشها و ديگر لباسهاي که از پشم و پنبه ساخته ميشود، استفاده کنيم و به وسيلة آن خود در مقابل سردي حفاظت نماييم.
اما در مناطق صحرا نشين، که سنگها، تختهها و چوبها به کثرت يافت نميشود، از پوست حيوانات، و پشم آن جهت ساختن، خيمه، بستر، وسايل و لباس استفاده مينمايند. همچنين ارتشها و مسافراني که در خانهها مستقر نيستند از مواد يادشده جهت حمايت و حفاظت خود استفاده مينمايند.
الله تعالي ميفرمايد:
{وَاللَّهُ جَعَلَ لَكُمْ مِنْ بُيُوتِكُمْ سَكَنًا وَجَعَلَ لَكُمْ مِنْ جُلُودِ الْأَنْعَامِ بُيُوتًا تَسْتَخِفُّونَهَا يَوْمَ ظَعْنِكُمْ وَيَوْمَ إِقَامَتِكُمْ وَمِنْ أَصْوَافِهَا وَأَوْبَارِهَا وَأَشْعَارِهَا أَثَاثًا وَمَتَاعًا إِلَى حِينٍ} [النحل:80]
(الله است که خانههايتان را محلّ آرامش و آسايشتان گردانيده است، و از پوستهاي چهارپايان چادرهايي برايتان ساخته است كه در سفر و حضر خود آنها را سُبُك مييابيد، و از پشم و كُرك و موي چهارپايان وسايل منزل و موجبات رفاه و آسايش شما را فراهم كرده است كه تا مدّتي از آنها استفاده ميكنيد).
با اين بسترها و وسايل زياد، زمين هموار و نرم، و منازل آرام و باامن، انسان حقيقت نعمتهاي الهي را احساس مينمايد.
آيا مشاهده ميکنيد:
- حکمت اين که زمين براي ما جاي آرامش و امن است، نه جاي بربادي و تباهي، کاملاً ظاهر و آشکار است.
- اين حکمت گواهي ميدهد که همة اين نعمتها ساخت پروردگار حکيم و مهربان است.
- امکانات بزرگ فکري و عملياي را که آفريدگار مان براي ما عطا نموده است، به وسيلة آنها زمين را آباد ميکنيم، و بناهاي بزرگ و آسمانخراشهاي سر به فلک کشيدة را ميسازيم و از همه مهمتر انسانيت را ميسازيم، و اينها همه خود گواه بر آفريدگاري، بسيار بخشنده و مهربان است.
- مطيع و منقاد بودن مخلوقات در برابر انسان، خود گواهي است بر اين که جهان هستي ساختة پادشاه متصرفي است که انسان را بر روي زمين خليفة خود قرار داده است.
- تدبير حکيمانهاي که در قوة جاذبة زمين وجود دارد و مانع پرتاب شدن اشياي روي زمين هنگام گردش زمين به ديگر سيارات ميشود، خود گواه بر اين است که جهان هستي توسط يک تدبير بسيار حکيمانه اداره ميشود که ساخته ذاتي صاحباراده، حکيم، خبير و توانا است.
- فراواني مواد و وسايل خانه که برخي از آنها در زمين کشت ميشوند و بعضي در جلد حيوانات رشد و نمو ميکنند تا وسيلة استراحت و مورد بهرهبرداري انسان قرار گيرند، گواه بر احسان آفريدگار کريم و ودود است.
مناقشه:
کيست پروردگار حکيم، که همه چيز را از روي حکمت آفريده است؟
کيست بسيار بخشنده که تمامي امکانات و وسايل را در دسترس بشر قرار داده است؟
پادشاه و فرماندار زمين کيست، که بر روي آن کوهها، درختان، و ديگر آفريدهها را قرار داده و سپس همه را به تصرف انسان در آورده است؟
و کيست تدبيرکننده و صاحب حکمت، که در بين قوة جاذبه و قوة دافعة زمين تعادل را به وجود آورده است؟
و کيست آن بخشنده و محبوبي که براي انسان مواد بستر، پوشاک و ديگر وسايل را آماده نموده، و براي انسان قدرت بهرهبرداري از اين وسايل را اعطا نموده است؟
- آيا بتي است که عقل و تحرکي ندارد؟
- يا طبيعتي است که تدبير هيچ کاري را کرده نميتواند و مالک خواست و ارادهاي براي خود هم نيست؟
- يا عدمي است که اصلاً وجود خارجي ندارد؟
- و يا هم اين حکمت، موهبت، تصرف و تدبير حکيمانه و جُود و بخشندگي گواه بر اين است که تمام اين چيزها ساخت هستيبخش حکيم، وهاب، مالک، متصرف، مدبر، کريم، ودود و آفريدگارموجود و هميشهزنده، الله سبحانه و تعالي است.
====================================================
عقيدة اسلامي
نويسنده: عبدالمجيد زنداني
مترجم: نعـمت الله سبحاني
منبع: islahnet.com