ايمان به ملايکه، کتابها و پيامبران عليهمالسلام

ايمان به ملايکه:
سؤال: ملايکه چه کسانياند؟
جواب: آنان مخلوقات نورانياند، مانند آدميان نيستند، نه ميخورند و نه ميآشامند و نه هم خواب ميشوند؛ آنها مذکر و مؤنث ندارند، بلکه جهاني ديگراند که با جهان ما تفاوت دارد؛ همچنين آنان متصف به صفات بشري همانند جسم و ماده نيستند.
سؤال: ملايکه از چه چيزي خلق شدهاند؟
جواب: الله متعال ملايکه را از نور آفريده است، رسول اکرم صلياللهعليهوسلم فرمودند:
«خُلِقَتِ الْمَلاَئِكَةُ مِنْ نُورٍ» [صحيح مسلم 8/ 226]
(ملايکه از نور آفريده شدهاند).
سؤال: کار ملايکه چيست؟
جواب: آنان با اراده و خواست الهي به تدبير و ترتيب امور عالم ميپردازند، الله سبحانهوتعالي ايشان را به تنفيذ اوامرش گماشته است، و آنها هيچ کاري را بدون امر الهي انجام نميدهند.
خداوند متعال ميفرمايد:
{بَلْ عِبَادٌ مُكْرَمُونَ. لَا يَسْبِقُونَهُ بِالْقَوْلِ وَهُمْ بِأَمْرِهِ يَعْمَلُونَ} [الأنبياء:26-27]
(بلکه بندگان گرامي و محترمي هستند. آنان در سخن گفتن بر او پيشي نميگيرند، و تنها به فرمان او كار ميكنند).
از جمله کارهاي که ملايکه انجام ميدهند:
1- تسبيح الله جلجلاله و فروتني کامل در برابر فرمانش.
2- آوردن وحي الهي.
3- نوشتن اعمال انسانها.
الله متعال ميفرمايد:
{وَإِنَّ عَلَيْكُمْ لَحَافِظِينَ. كِرَامًا كَاتِبِينَ. يَعْلَمُونَ مَا تَفْعَلُونَ} [الانفطار:10-12]
(بدون شكّ نگاهباناني بر شما گمارده شدهاند. نگاهباناني كه محترم هستند و پيوسته [اعمال شما را] مينويسند. آنان ميدانند هركارهاي را كه شما انجام ميدهيد].
4- روح آدميان را قبض ميکنند.
سؤال: آيا ايمان به ملايکه واجب است؟
جواب: بلي! از اين مسأله پروردگار عالم در کتاب بزرگش براي ما خبر داده است؛ پس ايمان به ملايکه واجب است، و رکني از ارکان ايمان ميباشد.
الله متعال در اين مورد ميفرمايد:
{آمَنَ الرَّسُولُ بِمَا أُنْزِلَ إِلَيْهِ مِنْ رَبِّهِ وَالْمُؤْمِنُونَ كُلٌّ آمَنَ بِاللَّهِ وَمَلَائِكَتِهِ وَكُتُبِهِ وَرُسُلِهِ لَا نُفَرِّقُ بَيْنَ أَحَدٍ مِنْ رُسُلِهِ وَقَالُوا سَمِعْنَا وَأَطَعْنَا غُفْرَانَكَ رَبَّنَا وَإِلَيْكَ الْمَصِيرُ} [البقرة:285]
(فرستاده [خدا، محمّد] معتقد است بدانچه از سوي پروردگارش بر او نازل شده است و مؤمنان بدان باور دارند. همگي به خدا و فرشتگان او و كتابهاي وي و پيغمبرانش ايمان داشته [و ميگويند:] ميان هيچ يك از پيغمبران او فرق نميگذاريم، و ميگويند: شنيديم و اطاعت كرديم. پروردگارا! آمرزش تو را خواهانيم، و بازگشت به سوي تو است).
ايمان به کتابها:
سؤال: کتابهاي الهي بر چه کساني نازل شده است؟
جواب: بر انبيا عليهمالسلام و فرستادگانش.
او تعالي ميفرمايد:
{فَبَعَثَ اللَّهُ النَّبِيِّينَ مُبَشِّرِينَ وَمُنْذِرِينَ وَأَنْزَلَ مَعَهُمُ الْكِتَابَ بِالْحَقِّ لِيَحْكُمَ بَيْنَ النَّاسِ فِيمَا اخْتَلَفُوا فِيهِ} [البقرة:213]
(پس خداوند پيغمبران را برانگيخت تا بشارت دهند و بترسانند. و كتاب كه مشتمل بر حق بود و به سوي حقيقت دعوت مي كرد، بر آنان نازل كرد تا در ميان مردمان راجع به آن چه اختلاف ميورزيدند داوري كند).
سؤال: آيا اين کتابها تا به امروز نوشته شده و تدوين يافته است؟
جواب: کتابهاي که تدوين شده است عبارتاند از: صحف ابراهيم عليهالسلام، تورات موسي عليهالسلام، زبور داوود عليهالسلام، انجيل عيسي عليهالسلام و قرآنکريم که بر سيدنا محمد صلياللهعليهوسلم نازل شده است.
سؤال: آيا تمامي اين کتابها به شکلي که بر پيامبران عليهمالسلام نازل شده بود باقي مانده است.
جواب: نه، بلکه در آنها تحريف و تغيير وارد شده است به جز قرآنکريم که الله متعال آن را از اين تحريفها و تغييرات حفظ نموده است. توراتي که فعلاً نزد يهود است غير از توراتي است که نزد نصارا ميباشد و غير از آن توراتي است که بر موسي عليهالسلام نازل شده است.
انجيل نيز مورد تحريف و تغيير قرار گرفته است، فعلاً چهار انجيل نزد نصارا وجود دارد که مختصري از هفتاد انجيل است؛ و انجيل پنجم نيز به وجود آمده که به نام برنابا ياد ميشود که با تمامي انجيلهاي ديگر تفاوتهاي زيادي دارد، نسخههاي خطي ديگري در (بحر الميت) پيدا شده است که تعداد زيادي از علماي نصارا شک خويش را در مورد انجيلهاي چهارگانه اعلان نمودهاند.
و اما صحف ابراهيم و زبور داود عليهماالسلام، به حدي در آنها تحريف و تبديل وارد شده است که نزديک است از بين بروند.
و اما قرآنکريم يگانه کتابي است که تمامي موضوعاتي را که براي هدايت انسان لازم ميباشد و در کتابهاي گذشته آمده بود، در بر گرفته است. پس قرآنکريم کتاب الهي است که تصديقکنندة کتابهاي قبلي و نگهبان بر آنها نيز ميباشد.
الله تبارک و تعالي ميفرمايد:
{وَأَنْزَلْنَا إِلَيْكَ الْكِتَابَ بِالْحَقِّ مُصَدِّقًا لِمَا بَيْنَ يَدَيْهِ مِنَ الْكِتَابِ وَمُهَيْمِنًا عَلَيْهِ} [المائدة:48]
(و بر تو كتاب را نازل كرديم كه ملازم حق، و موافق و مصدّق كتابهاي پيشين، و شاهد و حافظ آنها است).
سؤال: موقف مسلمان در برابر کتابهاي سابقه چيست؟
جواب: مسلمان بايد به همه کتابهاي گذشته و غير آن که بر پيامبران الهي نازل شده است ايمان داشته باشد و نزول آنها را تصديق نمايد؛ و ايمان داشته باشد به اين که قرآنکريم شامل تمامي هدايات کتب سابقه ميباشد، و قرآنکريم کتابي است که از تحريف و تغييري که در کتابهاي گذشته آمده بود سالم مانده است.
کسي که به کتابهاي نازل شده از جانب الله متعال ايمان نداشته باشد، در حقيقت رکني از ارکان ايمان او نابود شده است، و قرآنکريم را که از آنها خبر داده نيز تکذيب نموده است.
ايمان به پيامبران عليهمالسلام:
سؤال: آيا الله متعال پيامبران را براي امتهاي خاص فرستاده است؟
جواب: نه، هيچ امتي نبوده است مگر اين که الله متعال برايشان پيامبراني را به حيث مژدهدهنده و بيمدهنده و هدايتکننده به راه الله متعال فرستاده است.
الله متعال ميفرمايد:
{وَإِنْ مِنْ أُمَّةٍ إِلَّا خَلَا فِيهَا نَذِيرٌ} [فاطر:24]
(هيچ ملّتي نبوده است كه بيم دهندهاي به ميانشان فرستاده نشده باشد).
{وَلِكُلِّ قَوْمٍ هَادٍ} [الرعد:7]
(و هر ملّتي راهنمايي دارد)
سؤال: آيا قرآنکريم تمامي پيامبران را ذکر نموده است؟
جواب: نه، قرآنکريم زندگي برخي از پيامبران را جهت درس و عبرت براي ما بيان نموده است، نه همة آنها را.
الله متعال ميفرمايد:
{إِنَّا أَوْحَيْنَا إِلَيْكَ كَمَا أَوْحَيْنَا إِلَى نُوحٍ وَالنَّبِيِّينَ مِنْ بَعْدِهِ وَأَوْحَيْنَا إِلَى إِبْرَاهِيمَ وَإِسْمَاعِيلَ وَإِسْحَاقَ وَيَعْقُوبَ وَالْأَسْبَاطِ وَعِيسَى وَأَيُّوبَ وَيُونُسَ وَهَارُونَ وَسُلَيْمَانَ وَآتَيْنَا دَاوُودَ زَبُورًا. وَرُسُلًا قَدْ قَصَصْنَاهُمْ عَلَيْكَ مِنْ قَبْلُ وَرُسُلًا لَمْ نَقْصُصْهُمْ عَلَيْكَ وَكَلَّمَ اللَّهُ مُوسَى تَكْلِيمًا} [النساء:163-164]
(ما به تو وحي كرديم، همان گونه كه پيش از تو به نوح و پيغمبران بعد از او وحي كرديم، و به ابراهيم، اسحاق، يعقوب، نوادگان [او كه برخي از آنان پيغمبران خدا بودند]، عيسي، ايّوب، يونس، هارون، و سليمان وحي كرديم، و به داود زبور داديم. و ما پيغمبران زيادي را روانه كردهايم كه سرگذشت آنان را قبلاً براي تو بيان كردهايم، و پيغمبران زيادي را كه سرگذشت آنان را براي تو بيان نكردهايم. خداوند حقيقتاً با موسي سخن گفت).
سؤال: آيا الله متعال پيامبران عليهمالسلام را براي تمامي مردم فرستاده است و يا خاص به سوي قومشان؟
جواب: الله متعال قبل از محمد صلياللهعليهوسلم فرستادگانش را خاص براي قومشان ميفرستاد، اما زماني که خاتم پيامبران محمد مصطفي صلياللهعليهوسلم به پيامبري مبعوث شدند رسالتشان دعوت تمامي آدميان به سوي دين حق بود.
حضرت باري تعالي ميفرمايد:
{قُلْ يَا أَيُّهَا النَّاسُ إِنِّي رَسُولُ اللَّهِ إِلَيْكُمْ جَمِيعًا الَّذِي لَهُ مُلْكُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ} [الأعراف:158]
(اي پيغمبر! بگو: من فرستادة خدا به سوي همگي شما هستم. خدايي كه آسمانها و زمين از آن او است).
سؤال: تعداد پيامبران چقدر است؟
جواب: عدد واقعي آنان را جز الله جلجلاله کسي نميداند؛ و اما رواياتي وجود دارد که تعداد پيامبران عليهمالسلام به (124000) تن ميرسد.
سؤال: نام چند تن از آنان در قرآنکريم ذکر شده است؟
جواب: قرآنکريم تعداد (25) نفرشان را ذکر کرده است.
سؤال: آيا ايمان داشتن به تمامي انبيا عليهمالسلام لازم است؟
جواب: بله! بايد ايمان داشته باشيم که الله متعال پيامبراني را فرستاده است، و ما همان قسمي که قرآنکريم از آنان خبر داده است ايمان داريم.
خداوند متعال در اين مورد ميفرمايد:
{وَالْمُؤْمِنُونَ، كُلٌّ آمَنَ بِاللَّهِ وَمَلَائِكَتِهِ وَكُتُبِهِ وَرُسُلِهِ لَا نُفَرِّقُ بَيْنَ أَحَدٍ مِنْ رُسُلِهِ} [البقرة:285]
(و مؤمنان [نيز] بدان باور دارند. همگي به خدا و فرشتگان او و كتابهاي وي و پيغمبرانش ايمان داشته [و ميگويند:] ميان هيچ يك از پيغمبران او فرق نميگذاريم).
سؤال: اين که محمد صلياللهعليهوسلم خاتم انبيا و فرستادگان الهي هستند به چه معنا ميباشد؟
جواب: معناي آن اين است که الله متعال دين را کامل گردانيده و نعمتش را بر مردم به اتمام رسانيده است، و قرآنکريم را نيز از تحريف و تغيير حفظ نموده است. پس هيچ نيازي به کدام نبي و يا رسولي تا روز قيامت نيست. و حضرت محمد صلياللهعليهوسلم خاتم انبيا و فرستادگان الهي ميباشد.
الله متعال ميفرمايد:
{مَا كَانَ مُحَمَّدٌ أَبَا أَحَدٍ مِنْ رِجَالِكُمْ وَلَكِنْ رَسُولَ اللَّهِ وَخَاتَمَ النَّبِيِّينَ وَكَانَ اللَّهُ بِكُلِّ شَيْءٍ عَلِيمًا} [الأحزاب:40]
(محمّد پدر هيچ يك از مردان شما نبوده و بلكه فرستادة خدا و آخرين پيغمبران است. و خدا از همه چيز آگاه بوده و هست).
خلاصة بحث:
- الله متعال ملايکه را از نور آفريده است، و آنها در صفات و خصوصيات خود با انسانها متفاوتاند، آنها اوامر الله جلجلاله را اجرا ميکنند؛ و برخي از کارهايشان عبارت است از: تسبيح، و فروتني کامل براي الله متعال، آوردن وحي، نوشتن اعمال و قبض ارواح.
- الله تعالي کتابهايي را براي فرستادگان و انبيا عليهمالسلام فرستاده است؛ از جمله کتب تدوين يافته: صحف ابراهيم، تورات موسي، زبور داوود، انجيل عيسي و قرآن محمد صلياللهعليهوسلم را ميتوان نام برد؛ اما تمامي کتابهاي گذشته مورد تحريف و تغيير قرار گرفته است به جز قرآنکريم که از هر نوع دستبردي محفوظ مانده است.
- الله متعال براي تمامي امتها پيامبراني را فرستاده است که برخي از آنها را قرآنکريم براي ما بيان نموده، و تعداد ايشان تقريباً به (124000) نبي و رسول ميرسد که خاتم ايشان حضرت محمد مصطفي صلياللهعليهوسلم ميباشند.
- ايمان به ملايکه، و کتابهاي سابقه، و پيامبران عليهمالسلام از جملة ارکان سهگانة ايمان هر مسلمان است که بدون اينها ايمانش کامل نميشود.
============================================
عقيدة اسلامي
نويسنده: عبدالمجيد زنداني
مترجم: نعـمت الله سبحاني
منبع: islahnet.com