زندگي برزخ

سؤال: برزخ چيست؟
جواب: برزخ حايل ميان دو چيز را گويند.
سؤال: معناي زندگي برزخ چيست؟
جواب: حيات برزخ زندگياي است که انسان بعد از مرگ تا بر پايي قيامت ميگذراند، زماني که الله متعال انسانها را جهت بررسي اعمالشان بر ميانگيزد.
الله متعال ميفرمايد:
{حَتَّى إِذَا جَاءَ أَحَدَهُمُ الْمَوْتُ قَالَ رَبِّ ارْجِعُونِ. لَعَلِّي أَعْمَلُ صَالِحًا فِيمَا تَرَكْتُ كَلَّا إنها كَلِمَةٌ هُوَ قَائِلُهَا وَمِنْ وَرَائِهِمْ بَرْزَخٌ إِلَى يَوْمِ يُبْعَثُونَ} [المؤمنون:99-100]
(زماني كه مرگ يكي از آنان فرا ميرسد، ميگويد: پروردگارا! مرا [به دنيا] باز گردان. تا اين كه كار شايستهاي بكنم و فرصتهايي را كه از دست دادهام جبران نمايم. نه! اين سخني است كه او بر زبان ميراند، در پيش روي ايشان جهان برزخ است تا روزي كه برانگيخته ميشوند).
سؤال: آيا در عالم برزخ پاداش و يا عقاب بر کارهايي که انسان انجام داده است مرتب ميشود؟
جواب: بلي. به مجرد اين که انسان به جهان برزخ انتقال مييابد حساب وي شروع ميشود و از آن جمله است: عذاب قبر.
الله جلجلاله ميفرمايد:
{النَّارُ يُعْرَضُونَ عَلَيْهَا غُدُوًّا وَعَشِيًّا وَيَوْمَ تَقُومُ السَّاعَةُ أَدْخِلُوا آلَ فِرْعَوْنَ أَشَدَّ الْعَذَابِ} [غافر:46]
(و آن آتش دوزخ است كه بامدادان و شامگاهان آنان بدان عرضه ميشوند. و امّا روزي كه قيامت برپا ميشود خاندان فرعون را به شديدترين عذاب دچار سازيد).
و الله متعال در مورد زندگي شهدا در عالم برزخ قبل از برپايي روز قيامت چنين ميفرمايد:
{وَلَا تَحْسَبَنَّ الَّذِينَ قُتِلُوا فِي سَبِيلِ اللَّهِ أَمْوَاتًا بَلْ أَحْيَاءٌ عِنْدَ رَبِّهِمْ يُرْزَقُونَ. فَرِحِينَ بِمَا آتَاهُمُ اللَّهُ مِنْ فَضْلِهِ وَيَسْتَبْشِرُونَ بِالَّذِينَ لَمْ يَلْحَقُوا بِهِمْ مِنْ خَلْفِهِمْ أَلَّا خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَلَا هُمْ يَحْزَنُونَ} [آل عمران:169-170]
(و كساني را كه در راه خدا كشته ميشوند، مرده مشمار، بلكه آنان زندهاند و بديشان نزد پروردگارشان روزي داده ميشود. آنان شادمانند از آن چه خداوند به فضل و كرم خود بديشان داده است، و خوشحالاند به خاطر كساني كه بعد از آنان ماندهاند و بديشان نپيوستهاند. اين كه ترس و هراسي بر ايشان نيست و آنان اندوهگين نخواهند شد).
زنده شدن بعد از مرگ:
سؤال: بعد از زندگي برزخ چه ميباشد؟
جواب: الله متعال در روز قيامت انسانها را جهت حساب و کتاب زنده ميکند؛ چنان که ميفرمايد:
{إِنَّ يَوْمَ الْفَصْلِ كَانَ مِيقَاتًا. يَوْمَ يُنْفَخُ فِي الصُّورِ فَتَأْتُونَ أَفْوَاجًا} [النبأ:17-18]
(روز داوري و جدايي، وقت مقرّر است. همان روزي كه در صور دميده ميشود و شما گروه گروه و دسته دسته [به سوي ميدان محشر] ميآييد).
عرضة اعمال:
سؤال: بعد از حشر و جمع شدن مردمان در روز قيامت چه رخ ميدهد؟
جواب: بعد از حشر، کتاب اعمال براي آدميان عرضه ميشود.
الله متعال در مورد آن ميفرمايد:
{وَوُضِعَ الْكِتَابُ فَتَرَى الْمُجْرِمِينَ مُشْفِقِينَ مِمَّا فِيهِ وَيَقُولُونَ يَا وَيْلَتَنَا مَالِ هَذَا الْكِتَابِ لَا يُغَادِرُ صَغِيرَةً وَلَا كَبِيرَةً إِلَّا أَحْصَاهَا وَوَجَدُوا مَا عَمِلُوا حَاضِرًا وَلَا يَظْلِمُ رَبُّكَ أَحَدًا} [الكهف:49]
(و كتاب [اعمال هر كسي، در دستش] نهاده ميشود و جنايتکاران را ميبيني كه از ديدن آن چه در آن است، ترسان و لرزان ميشوند و ميگويند: اي واي بر ما! اين چه كتابي است كه هيچ عمل كوچك و بزرگي را رها نكرده است و همه را برشمرده است و آن چه را كردهاند حاضر و آماده ميبينند. و پروردگار تو به كسي ظلم نميكند).
همچنان در اين روز زبانها، دستها، پاها و پوستها عليه ما گواهي ميدهند و از آن چه در دنيا انجام دادهايم خبر ميدهند.
الله متعال ميفرمايد:
{حَتَّى إِذَا مَا جَاءُوهَا شَهِدَ عَلَيْهِمْ سَمْعُهُمْ وَأَبْصَارُهُمْ وَجُلُودُهُمْ بِمَا كَانُوا يَعْمَلُونَ. وَقَالُوا لِجُلُودِهِمْ لِمَ شَهِدْتُمْ عَلَيْنَا قَالُوا أَنْطَقَنَا اللَّهُ الَّذِي أَنْطَقَ كُلَّ شَيْءٍ وَهُوَ خَلَقَكُمْ أَوَّلَ مَرَّةٍ وَإِلَيْهِ تُرْجَعُونَ} [فصلت:20-21]
(هنگامي كه در كنار دوزخ گرد آمدند، گوشها و چشمها و پوستهاي ايشان بر كارهاي كه [در دنيا] انجام دادهاند، گواهي ميدهند. آنان به پوستهاي خود ميگويند: چرا بر ضدّ ما شهادت داديد؟ پاسخ ميدهند: خداوندي ما را به گفتار درآورده است كه همه چيز را گويا نموده است، و همو در آغاز شما را آفريده است و [در پايان زندگي و بعد از ممات] به سوي او برگردانده شدهايد).
ميزان:
سؤال: ترازوي عدالت در روز قيامت چيست؟
جواب: الله عزوجل ترازوي عدالت را در روز قيامت جهت بررسي کارهاي خوب و بد انسانها مينهد.
الله متعال ميفرمايد:
{وَنَضَعُ الْمَوَازِينَ الْقِسْطَ لِيَوْمِ الْقِيَامَةِ فَلَا تُظْلَمُ نَفْسٌ شَيْئًا وَإِنْ كَانَ مِثْقَالَ حَبَّةٍ مِنْ خَرْدَلٍ أَتَيْنَا بِهَا وَكَفَى بِنَا حَاسِبِينَ} [الأنبياء:47]
(و ما ترازوي عدل و داد را در روز قيامت خواهيم نهاد، و اصلاً به هيچ كسي كمترين ستمي نميشود، و اگر به مقدار دانة خردلي [كار نيك يا بدي انجام گرفته] باشد، آن را حاضر و آماده ميسازيم [و سزا و جزاي آن را ميدهيم] و بسنده خواهد بود كه ما حسابرس و حسابگر باشيم).
{فَمَنْ ثَقُلَتْ مَوَازِينُهُ فَأُولَئِكَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ. وَمَنْ خَفَّتْ مَوَازِينُهُ فَأُولَئِكَ الَّذِينَ خَسِرُوا أَنْفُسَهُمْ فِي جَهَنَّمَ خَالِدُونَ} [المؤمنون:102-103]
(كساني كه اعمال نيکشان، سنگين و ارزشمند شود، اينان قطعاً رستگارند. و كساني كه اعمال نيکشان، سبك و بيارزش باشد، آنان خود را زيانمند نمودهاند و در دوزخ جاودانه خواهند ماند).
حوض:
سؤال: حوض چيست؟
جواب: براي هر پيامبر و امتي حوضي داده ميشود که بعد از ايستادن در موقف و قبل از داخل شدن به بهشت از آن مينوشند؛ پيامبر ما حضرت محمد مصطفي صلياللهعليهوسلم نيز داراي حوضي ميباشند که آب آن سفيدتر از شير، شيرينتر از عسل و پاکيزهتر از مشک است و هر کس از آن بنوشد ديگر هچ وقت تشنه نميشود.
صراط:
سؤال: صراط چيست؟
جواب: صراط راهي است که بالاي جهنم نهاده شده است و تمام انسانها بعد از ايستادن در صحراي محشر از آن عبور مينمايند؛ اهل جنت هنگام رفتن به سوي بهشت از آن عبور ميکنند، ولي اهل جهنم از آن به داخل دوزخ سقوط مينمايند.
الله تعالي ميفرمايد:
{وَإِنْ مِنْكُمْ إِلَّا وَارِدُهَا كَانَ عَلَى رَبِّكَ حَتْمًا مَقْضِيًّا. ثُمَّ نُنَجِّي الَّذِينَ اتَّقَوْا وَنَذَرُ الظَّالِمِينَ فِيهَا جِثِيًّا} [مريم:71-72]
(همة شما [انسانها بدون استثنا] وارد دوزخ ميشويد [مؤمنان براي عبور و ديدن، و كافران براي دخول و ماندن]. اين امر حتمي و فرماني است قطعي از پروردگارتان. سپس پرهيزگاران را نجات ميدهيم، و ستمگران را ذليلانه در آن رها ميسازيم).
بهشت:
سؤال: بهشت چيست؟
جواب: بهشت آخرين جايگاه مؤمنان است، و رسيدن بدان، آرزوي هر شخص مؤمن است تا پاداش ايمان صادق و اعمال شايستهاش را ببيند.
حضرت باري تعالي ميفرمايد:
{وَبَشِّرِ الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ أَنَّ لَهُمْ جَنَّاتٍ تَجْرِي مِنْ تَحْتِهَا الْأنهارُ كُلَّمَا رُزِقُوا مِنْهَا مِنْ ثَمَرَةٍ رِزْقًا قَالُوا هَذَا الَّذِي رُزِقْنَا مِنْ قَبْلُ وَأُتُوا بِهِ مُتَشَابِهًا وَلَهُمْ فِيهَا أَزْوَاجٌ مُطَهَّرَةٌ وَهُمْ فِيهَا خَالِدُونَ} [البقرة:25]
(مژده بده به كساني كه ايمان آوردهاند و كارهاي نيكو انجام دادهاند، اين كه ايشان را است باغهايي كه در زير درختان آن رودها روان است. هرگاه بعضي از ميوههاي آنها بديشان عطا شود، گويند: پيشتر اين نصيبمان گشته بود، و همسان آن را آورده اند. و در آنجا همسران پاك و بيعيبي داشته و در آنجا جاويدان خواهند ماند).
آتش (دوزخ):
سؤال: آتش چيست؟
جواب: وقتي الله متعال انسانهاي نيکوکار را با نعمتهاي پاداش ميدهد، سپس انسانهاي بدکردار را به خاطر اعمال زشت و گناهان بزرگشان مورد عقاب قرار ميدهد.
الله تعالي ميفرمايد:
{وَأَمَّا مَنْ خَفَّتْ مَوَازِينُهُ. فَأُمُّهُ هَاوِيَةٌ. وَمَا أَدْرَاكَ مَاهِيَهْ. نَارٌ حَامِيَةٌ} [القارعة:8-11]
(و امّا كسي كه ترازوي [حسنات و نيكيهاي] او سبك شود. مادرِ [جايگاه] او، پرتگاه [ژرف دوزخ] است. تو چه ميداني، پرتگاه دوزخ چيست و چگونه است؟! آتش بزرگ بسيار گرم و سوزاني است).
يعني مصير کسي که اعمال صالح او کمي کند و ترازوي وي سبک شود، به طرف هاويه است که آتش بزرگ و بسيار گرم و سوزان است.
خلاصة بحث:
- انسان بعد از مرگ به سوي زندگي برزخي انتقال مييابد، و در آن برخي از نعمتها و يا عذابها را ميبيند.
- الله متعال همة انسانها را بعد از زندگي دنيا در روز حساب دوباره زنده ميکند.
- سپس کارهاي را که در دنيا انجام دادهاند برايشان عرضه ميشود.
- اعمال مردم وزن ميشود، کسي که اعمال نيکش سبک شود مصيرش جهنم است.
- هر يک از پيامبران عليهمالسلام حوضي دارند که خود و امتشان بعد از ايستادن در محشر از آن مينوشند، و پيامبر ما صلياللهعليهوسلم حوضي دارند که آب آن از شير سفيدتر، از عسل شيرينتر و از مشک پاکيزهتر است.
- بهشت براي مؤمنان سراي نعمت و پاداش است.
- دوزخ براي منافقان و کافران سراي عذاب است.
=================================================
عقيدة اسلامي
نويسنده: عبدالمجيد زنداني
مترجم: نعـمت الله سبحاني
منبع: islahnet.com