عمل به كتابهاي گذشته

آنچه در قرآن كريم آمده تعبدي و عمل كردن به آن الزامي است، و اما آنچه در كتب آسماني گذشته آمده اگر مخالف با شريعت ما باشد خود به خود متروك است نه به دليل اينكه باطل بوده، ممكن است در زمان خودش حق بوده باشد، ليكن ما مكلف به آن نيستيم، زيرا كه با شريعت ما منسوخ شده است، و اگر موافق شريعت ما باشد مسلماً حقي است كه شريعت اسلام بر درستي آن دلالت كرده است.
فهرست كتابهاي آسماني
كتابهاي آسماني كه در قرآن و سنت از آنها نام برده شده است عبارتند از:
قرآن كريم كلام خداوند است كه خداوند متعال آنرا بر خاتم انبياء و رسولمان حضرت محمدص نازل فرموده است، وي آخرين كتاب نازل شدة آسماني است كه خداوند حفاظت آنرا از هر گونه دستبرد و تحريف، خود به عهده گرفته و آنرا ناسخ تمام كتب آسماني ديگر قرار داده است. لذا ميفرمايد:
﴿إِنَّا نَحۡنُ نَزَّلۡنَا ٱلذِّكۡرَ وَإِنَّا لَهُۥ لَحَٰفِظُونَ ٩﴾ [الحجر: 9]. «بيگمان ما قرآن را فرو فرستادهايم و به راستي ما نگهبان آن هستيم».
و ميفرمايد:
﴿وَأَنزَلۡنَآ إِلَيۡكَ ٱلۡكِتَٰبَ بِٱلۡحَقِّ مُصَدِّقٗا لِّمَا بَيۡنَ يَدَيۡهِ مِنَ ٱلۡكِتَٰبِ وَمُهَيۡمِنًا عَلَيۡهِۖ فَٱحۡكُم بَيۡنَهُم بِمَآ أَنزَلَ ٱللَّهُ﴾ [المائدة: 48]. «و (اين) كتاب را به راستي (و) تصديق كننده كتابي كه پيش از آن است و بر آن حاكم است به تو نازل كرديم، پس درميان آنان به آنچه خداوند نازل كرده است، حكم كن».
تورات كتابي است كه خداوند بر حضرت موسيu نازل فرموده و آن را نور و سبب هدايت قرار داده كه پيامبران و علماء بني اسرائيل بر اساس آن حكم ميكردهاند.
توراتي كه ايمان آوردن به آن واجب است همان كتابي است كه خداوند بر موسيu نازل فرموده و نه تورات تحريف شدهاي كه امروز در اختيار اهل كتاب قرار دارد. خداوند متعال ميفرمايد:
﴿إِنَّآ أَنزَلۡنَا ٱلتَّوۡرَىٰةَ فِيهَا هُدٗى وَنُورٞۚ يَحۡكُمُ بِهَا ٱلنَّبِيُّونَ ٱلَّذِينَ أَسۡلَمُواْ لِلَّذِينَ هَادُواْ وَٱلرَّبَّٰنِيُّونَ وَٱلۡأَحۡبَارُ بِمَا ٱسۡتُحۡفِظُواْ مِن كِتَٰبِ ٱللَّهِ وَكَانُواْ عَلَيۡهِ شُهَدَآءَ﴾ [المائدة: 44]. «ما تورات را كه هدايت و نور در خود دارد، نازل كرديم. پيامبراني كه (در برابر احكام الهي) تسليمند، براي يهود و (همچنين) عالمان رباني و احبار به آنچه ازكتاب خدا حافظ گردانده شدهاند و بر آن گواه بودند، به آن حكم ميكنند».
انجيل كتابي است كه خداوند متعال بر حضرت عيسيu نازل فرموده، و كتابهاي آسماني پيش از خود را حق دانسته و تصديق كرده است.
و انجيلي كه ايمان آوردن به آن واجب است همان كتابي است كه خداوند آن را با اصول صحيحش بر حضرت عيسيu نازل فرموده و نه انجيلهاي تحريف شدهاي كه امروزه در نزد اهل كتاب قرار دارد. در همين رابطه خداوند متعال ميفرمايد:
﴿وَقَفَّيۡنَا عَلَىٰٓ ءَاثَٰرِهِم بِعِيسَى ٱبۡنِ مَرۡيَمَ مُصَدِّقٗا لِّمَا بَيۡنَ يَدَيۡهِ مِنَ ٱلتَّوۡرَىٰةِۖ وَءَاتَيۡنَٰهُ ٱلۡإِنجِيلَ فِيهِ هُدٗى وَنُورٞ وَمُصَدِّقٗا لِّمَا بَيۡنَ يَدَيۡهِ مِنَ ٱلتَّوۡرَىٰةِ وَهُدٗى وَمَوۡعِظَةٗ لِّلۡمُتَّقِينَ ٤٦﴾ [المائدة: 46]. «و در پي آن عيسي فرزند مريم را، تصديق كننده آنچه پيش از او بود -كه تورات است- فرستاديم و به او انجيل را كه هدايت و نور در خود داشت و تصديق كننده آنچه پيش از آن بود كه تورات است و هدايت و پند براي پرهيزگاران، به او داديم».
از جمله مطالبي كه تورات و انجيل در بر داشتهاند بشارت به رسالت پيامبر عزيزمان حضرت محمدص است كه خداوند متعال ميفرمايد:
﴿ٱلَّذِينَ يَتَّبِعُونَ ٱلرَّسُولَ ٱلنَّبِيَّ ٱلۡأُمِّيَّ ٱلَّذِي يَجِدُونَهُۥ مَكۡتُوبًا عِندَهُمۡ فِي ٱلتَّوۡرَىٰةِ وَٱلۡإِنجِيلِ يَأۡمُرُهُم بِٱلۡمَعۡرُوفِ وَيَنۡهَىٰهُمۡ عَنِ ٱلۡمُنكَرِ وَيُحِلُّ لَهُمُ ٱلطَّيِّبَٰتِ وَيُحَرِّمُ عَلَيۡهِمُ ٱلۡخَبَٰٓئِثَ وَيَضَعُ عَنۡهُمۡ إِصۡرَهُمۡ وَٱلۡأَغۡلَٰلَ ٱلَّتِي كَانَتۡ عَلَيۡهِمۡ﴾ [الأعراف: 157]. «كساني كه از رسولي پيروي ميكنند كه پيامبر درس ناخواندهاي است كه او را نزد خويش در تورات و انجيل نوشته مييابند. آنان را به (كارهاي) پسنديده فرمان ميدهد و آنان را از (كارهاي) ناپسند باز ميدارد، و پاكيزهها را براي آنان حلال ميگرداند و نا پاكيزهها را براي آنان حرام ميشمارد و بار گرانشان و قيد (وبند)هايي را كه بر (عهده) آنان بود، از (دوش)شان بر ميدارد».
زبور كتابي است كه خداوند متعال آن را بر داودu نازل فرموده است. و زبوري كه ايمان بدان واجب است همان كتابي است كه خداوند متعال بر داودu نازل فرموده و نه تحريفاتي كه توسط يهود در آن بعمل آمده است. خداوند متعال ميفرمايد:
﴿وَءَاتَيۡنَا دَاوُۥدَ زَبُورٗا ١٦٣﴾ [النساء: 163]. «و به داود زبور داديم».
منظور صحيفههايي است كه خداوند متعال به حضرت ابراهيم و حضرت موسيإ عنايت فرموده و اينك اين صحيفهها ناپديد هستند و هيچ اثري از آنها در دست نيست، جز اينكه در قرآن كريم و سنت مطهره از آنها ياد شده است. چنانكه خداوند متعال ميفرمايد:
﴿أَمۡ لَمۡ يُنَبَّأۡ بِمَا فِي صُحُفِ مُوسَىٰ ٣٦ وَإِبۡرَٰهِيمَ ٱلَّذِي وَفَّىٰٓ ٣٧ أَلَّا تَزِرُ وَازِرَةٞ وِزۡرَ أُخۡرَىٰ ٣٨ وَأَن لَّيۡسَ لِلۡإِنسَٰنِ إِلَّا مَا سَعَىٰ ٣٩ وَأَنَّ سَعۡيَهُۥ سَوۡفَ يُرَىٰ ٤٠ ثُمَّ يُجۡزَىٰهُ ٱلۡجَزَآءَ ٱلۡأَوۡفَىٰ ٤١﴾ [النجم: 36-41]. «آيا به آنچه كه در صحيفههاي موسي بود، خبر داده نشد؟ (يا از آنچه در صحف ابراهيم بوده است، با خبرش نكردندهاند؟) ابراهيمي كه (وظيفة خود را) به بهترين وجه ادا كرده است.(در صحف ايشان آمده است) كه هيچكس بار گناهان ديگري را بر دوش نميكشد. و اينكه براي انسان پاداش و بهرهاي نيست جز آنچه خود كرده است و براي آن تلاش نموده است. و آنكه (حاصل) تلاشش ديده خواهد شد. آنگاه به آن (تلاش) جزايي هر چه تمامتر به او خواهند داد».
و ميفرمايد:
﴿قَدۡ أَفۡلَحَ مَن تَزَكَّىٰ ١٤ وَذَكَرَ ٱسۡمَ رَبِّهِۦ فَصَلَّىٰ ١٥ بَلۡ تُؤۡثِرُونَ ٱلۡحَيَوٰةَ ٱلدُّنۡيَا ١٦ وَٱلۡأٓخِرَةُ خَيۡرٞ وَأَبۡقَىٰٓ ١٧ إِنَّ هَٰذَا لَفِي ٱلصُّحُفِ ٱلۡأُولَىٰ ١٨ صُحُفِ إِبۡرَٰهِيمَ وَمُوسَىٰ ١٩﴾ [الأعلی: 14-19]. «به راستي هر كه پاك گشت، رستگار شد و نام پروردگارش را ياد كرد، و نماز گزارد. حق اين است كه زندگي دنيا را بر ميگزينيد و آخرت بهتر و ماندگارتر است. بيگمان اين (گفته) در صحيفههاي نخستين (هم) بود. صحيفههاي ابراهيم و موسي».
=============================================
ارکان ایمان
تهیه و تنظیم: مركز پژوهشهاي علوم اسلامي دانشگاه اسلامی مدينه منوره
مترجم: عبدالله حيدري
منبع: islahnet.com